„Полунощ в Париж“ открива Киномания

24
Добави коментар
vestitel
vestitel

Романтична комедия

Сценарий: Уди Алън Режисьор: Уди Аън Продуценти: Стивън Тененбаум и Лети Аронсън В главните роли: Оуен Уилсън, Рейчъл Макадамс, Кати Бейтс, Ейдриън Броуди, Карла Бруни, Мериън Котилар, Майкъл Шийн и др.

Премиера по кината – 11 ноември 2011

Два дни по-рано – на 9 ноември от 19 часа с прожекция в зала 1 на НДК най-новият филм на майстора на интелектуалния хумор Уди Алън ще даде началото на 25-та Киномания в София.

Джил (Оуен Уилсън) е холивудски писател, който посещава Париж заедно със сексапилната си годеница Инес (Рейчъл Макадамс) и нейните вечно мърморещи родители. Един ден той решава да се разходи сам из града на изкуството и любовта, и то посред нощ. Неочаквано попада на странна компания, която го намесва в интересно пътуване във времето. Джил се среща със Скот Фиджералд и съпругата му Зелда, Хемингуей, Пикасо, Бунюел и много други интересни личности от времето, вдъхновило някои от най-четените романи на 20 век – „Нежна е нощта“, „Фиеста“,  „Безкраен празник“.

Няколко кръгли годишнини са повод тазгодишната филмова панорама да завърти филми от златния фонд: 100-годишнината от рождението на Тенеси Уилямс ще бъде почетена с „Трамвай Желание“ с участието на Марлон Брандо, а 110-годишнината от рождението на Луис Армстронг – с „Пари блус“, където с великия Сачмо се изявяват Пол Нюман като тромбонист и Сидни Поатие като пианист. Със специални прожекции ще бъдат отбелязани 50-годишнината от премиерата на „Закуска в Тифани“ с Одри Хепбърн и 40-годишнината  от премиерата на „Портокал с часовников механизъм“.

Сред близо 50-те заглавия в програмата на феста са най-новата лента на Педро Алмодовар „Кожата, в която живея“ с Антонио Бандерас и „Учебник по любов на Джовани Веронези с участието на Робърт де Ниро, Моника Белучи и Микеле Плачидо.