Ivein Recipes – Вкусотии в чинии!: Афродизиаци

14
Добави коментар
Ivelina77
Ivelina77

Афродизиаците са известни с това, че консумирайки ги тялото ни започва да отделя по-високо количество хормони, поради което се повишава и либидото ни. По-голямата част от от тях, наречени на Афродита (гръцката богиня на любовта), са с недоказани качества и тяхното приложение се базира повече на слухове, фолклор и агресивна реклама от страна на производителите, отколкото на обективни научни данни. Това означава ли, че Клеопатра и Казанова са грешели, вярвайки в мощните свойства на афродизиаците. Истината е, че има храни, които имат пряко влияние върху сексуалния ни живот и засягат хормоните, мозъка, химията и нивата на стрес.

 Ето някои от тях:

 *Червеното вино е един от най-мощните източници на антиоксиданти, известни като ресвератрол. Според изследователи този мощен антиоксидант, всъщност увеличава производството на естроген, което води до повишен сексуален апетит. Освен това, виното премахва задръжките и стимулира сетивата.  Бъдете внимателни, все пак: твърде много вино, изпито твърде бързо, може да доведе до сънливост и изказвания от типа „Не тази вечер, твърде съм уморен“.

 *Следващият традиционен афродизиак естествено са стридите. Те отдавна са смятани за храната на любовта. Известна ни е и легендата, че Казанова е ядял десетки стриди на ден, а веднъж дори съблазнява весталка чрез плъзгане на стрида по устните му. Стридите носят голяма доза цинк, а той е свързан с мъжкия фертилитет, потентност и сексуално желание, както и е от съществено значение за производството на сперматозоиди. Една стрида съдържа дневната ни дажба цинк, така че си представете какво може да направи вашият приятел или съпруг, предлагайки му предястие от няколко стриди.

 *Ягодите – естествения афродизиак опаковани от майката Природа. Перфектно, малко, червено сърце. Още от времето на древната римска епоха, ягодата е символ на Венера, богинята на любовта. В някои френски провинции е имало традиция на младоженци да се предлага студена супа от ягоди, която да ги насърчи през романтичния меден месец.

 *Подправките и билките в храната, доставят топлина и блажентство не само на езика, но и в спалнята. Капсаицин, веществото съдържащо се в лютите чушки стимулира нервните окончания и води до освобождаване на различни химикали. Това води до повишаване на сърдечната честота и освобождаване на ендорфини, което ви дава приятно усещане за емоционална приповдигнатост. Лютия пипер и джинджифила помагат за подобряване на кръвообращението, а подправки като лют червен пипер, къри, кимион затоплят тялото. Ароматните билки и екзотични подправки подсъзнателно допринасят за романтичната атмосфера.

 *Чесънът остава един от най-популярните афродизиаци сред съвременните гърци. Много от тях смятат, че дъвченето на суров чесън всеки ден ще помогне за по-лесно зачеване, тъй като това подобрява кръвообращението. Проучванията показват, че чесъна може да стимулира производството и синтеза на азотен оксид,  който отговаря основно за ерекцията.

 *Кедровите ядки са с най-много протеини, в сравнение с всички останали ядки. Те съдържат здравословни мононенаситени мазнини, цинк и други хранителни вещества, които са свързани с повишен тонус и сексуално желание. В менютата на известни гурме ресторанти са открити повече кедрови ядки отколкото, примерно фъстъци.