Интересни факти за известни дестинации – тема за Светът – Idi.bg

85
Добави коментар
diamant
diamant

Ето няколко интересни факта за някои от най-известните туристически дестинации в света.

Еверест, Непал

Съществуват  определени факти, които ако сте знаели по-рано, щяхте да се откажете да посетите някои иначе любими и препоръчани Ви дестинации. Една от тях е  зашеметяващият връх, покрит със сняг, разположен на границата между Тибет и Непал. Еверест е най-високата точка на земята – 8 848,20 метра. Но това достатъчно ли е? Съвсем не! Всъщност върхът не престава да расте, той увеличава височината си с 4 милиметра годишно. Този феномен си има и своето научно обяснение – изместването на  тектоничните плочи. Ако решите да покорявате Еверест, посетете къмпинга  Everest Base Camp, в който ще се срещнете с много ентусиазирани катерачи и ще станете свидетели на изключителни планински гледки.

Мексико Сити

Мексико Сити  понижава нивото си от средната норма с 10 см на година. Този процес се развива 10 пъти по-бързо, отколкото с  Венеция. А каква е причината? Местоположението на града е върху неустойчиво езерно легло, от което често се  “изпомпват“  подземните водни запаси. Като доказателство за тревожното спадане на нивото на Мексико Сити  се явяват напуканите тротоари, нестабилните сгради и  конструкцията на 23 допълнителни стъпала към емблематичния паметник “Ангел на независимостта “.

Ватиканът, Италия Интересен факт за най-малката независима държава в света – Ватикана, е, че и в днешното модерно време се придържа към своите  шивашки традиции. Швейцарската гвардия на Ватикана все още е облечена в униформа, чийто дизайн е вдъхновен от ренесансовия художник Рафаел.

Метрото в Лондон, Англия Един любопитен факт – метрото в Лондон е първото метро в света. Участъкът, дълъг около 1,2 метра, свързващ  Падингтън и Фарингтън, е открит през 1863 година.  Той е бил атракция сред  парни локомотиви, бензиностанции и тунели с гъст дим. Кръговата  линия на лондонския метрополитен, която преминава през  Падингтън,  Ковънт Гардън и Музея на транспорта в Лондон, пресъздава първоначалния маршрут.

Венеция, Италия Венеция е една от тези атрактивни туристически дестинации, на които никой не може да устои, всеки би се поддал на изкушението на водната обиколка с гондола. Ето няколко любопитни факта, върху които можете да помислите, плавайки по Гранд Канал. Всяка гондола се състои от 280 парчета, изработени от  осем различни вида дървен материал. Лявата страна е по-голяма от дясната с 24 сантиметра, създавайки лек наклон надясно. Най-интригуващо е, че частите на гондолата отразяват бита  на тази бароков, богат на лагуни град.

Великата китайска стена

На всеки един е известно, че Великата китайска стена е най-голямата военна конструкция в света и единствената структура, направена от човешка ръка, която може да се види от космоса. Километри от  масивната стена, която обгръща множество китайски провинции, съществува от много отдавна. Този участък е бил изграден от независими кралства в периода между 7 и 4-ти век пр. Хр., които са били обединени от първия китайски император – Цин Шъхуан.

Улуру, Австралия

Това необикновено скално образувание се намира сред прашната, червеникавокафява пустиня на Австралия. Монолитът свети в огнени цветове – оранжево-червено, особено при залез слънце. Най-колоритният масив в света се състои от аркозен пясъчник, който му придава  характерния червеникав оттенък. В състава на този вид пясъчник влиза и сярата, затова когато възникне процес на окисление, скалата придобива ръждив цвят.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 3135 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност