Плевнелиев и Първанов направиха генерална репетиция за рокадата

4
Добави коментар
user24
user24

четвъртък, 3 ное 2011 г. 11:34 ч.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

В първия си работен ден новият президент обеща, че ще подпише указите за освобождаване на посланиците с досиета. Той предвижда и серия от срещи с бившите президенти Жельо Желев и Петър Стоянов, както и многократни разговори с Георги Първанов.

Президентът Георги Първанов и наследникът на поста Росен Плевнелиев направиха генерална репетиция за предаването на властта.

Днес шефката на ЦИК Красимира Медарова връчи официално решението ка комисията, в което Плевнелиев и Попова се обявяват за избрани за президент и вицепрезидент. На специалната церемония присъства и все още действащият държавен глава Георги Първанов.

Официалното предаване на властта ще е на 22 януари, когато свършва мандатът на Първанов.

„Пожелавам достойно преминаване на България през следващите нелеки месеци“, каза Плевнелиев след като получи удостоверението от ЦИК. „България гласува за европейско развитие и надграждане“, допълни той.

„Предавам властта с чувство за удовлетворение за втори успешен мандат“, заяви пък Георги Първанов.

Той призна и че е доволен, че въпреки острите думи по време на предизборната кампания, Плевнелиев и екипът му са декларирали, че ще надграждат свършеното от предшествениците си.

Новият президент пък обеща, че ще проведе серия от срещи с предишните държавни глави. Още днес той ще разговаря с първия демократично избран президент Жельо Желев. Предстои му среща и с Петър Стоянов. Серия от разговори той предвижда и с Георги Първанов. Първите от тях двамата уговорили още днес. Плевнелиев обеща и да направи постоянно действащ формат към президентството, в който ще участват бившите президенти.

Въпреки заявката за приемственост обаче

новият държавен глава обяви, че първото нещо, което ще направи като президент, е да подпише указа за отзоваване на посланиците от ДС.

„Още в първия ден ще поискам да подпиша указите за освобождаване на посланиците, които са част от мрежата на Държавна сигурност“, каза Плевнелиев. Отзоваването на представителите ни в мисиите зад граница, които са били агенти, беше една от ябълките на раздора между правителството и президента Първанов в последните месеци.

Плевнелиев обеща още, че в първия месец от влизането си в президентството ще сформира екип, ще структурира съвети и ще направи няколко пресконференции, на които ще обяви приоритетите си.

„Искам България да бъде врата на Русия към Европа и врата на Европа към Русия.

В рамките на общоевропейската политика, ще работим заедно с нашите руски партньори”, каза Плевнелиев на въпрос ще развива ли руските енергийни проекти.

По отношение на големите инфраструктурни проекти той обяви, че всеки един проект ще се разглежда внимателно и изрази надежда, че правителството ще си свърши работата така, че това да става при пълна прозрачност.

„За мен Големият шлем е енергийна ефективност, енергийна независимост и либерализация на енергийните пазари

за да бъдем част от европейските мрежи и да не може никой да ни спре кранчето”, каза още новият президент.

По отношение на приоритетите му като върховен главнокомандващ Плевнелиев обяви, че армията трябва да е модерна и адекватна на 21 в. Той обяви, че ще обсъди с висшето ръководство на армията темата за военното разузнаване, с инвестиционните планове и с бюджета за 2012 г.