Личните астролози на Адолф Хитлер, част 2

50
Добави коментар
olaf
olaf

Астрологията изиграва значителна роля в развитието и края на Втората световна война. Тя оказва голямо влияние върху ключовите решения, вземани от водачите на Третия Райх. Хитлер не се е съветвал персонално с астролози, но няколко са били принудени да работят за Третия Райх под директните заповеди на Химлер.

Вилхелм Вулф (Wilhelm Wulff)

Един от тях е бил Вилхелм Теодор Хайнрих Вулф. Син на търговци и тъй като баща му е настоявал да продължи семейната традиция, той записва училище за приложни изкуства и учи скулптура и рисуване. Единственият му брат е тежко ранен през Първата световна война – нещо, което самият Вулф предсказва още през 1913г.

Вулф се интересува сериозно от живота на Леонардо да Винчи, Кеплер, Тихо Брахе и Гьоте, което през 1920 г. го отвежда до изучаването на астрологията и го превръща в един от водещите астролози на немската школа през 20-те и 30-те години на 20в., бидейки член на „Astrologischen Zentralstelle”. Публикува няколко статии в авторитетното германско астрологическо списание “Zenit”.

Подобно на повечето астролози, Вулф е арестуван от Гестапо на 9 юли 1941г. и е отведен в концентрационен лагер, където остава, докато не го отвеждат в т.нар. лагер за специалисти (Arbeitslager für Spezialisten), където е принуден да работи под директните заповеди на Химлер за последния и още няколко нацистки политици (Феликс Керстел, Шеленберг и Артур Небе).

Вулф прави няколко много точни предсказания, едно от които е това за “голямата опасност за Хитлер на 20 юли 1944 г.” и “Хитлер ще умре мистериозно преди 7 май 1945 г.” (той се самоубива на 30 април 1945 г.). След края на войната Вулф написва една автобиографична и до голяма степен астрологична книга “Зодиак и Свастика”, публикувана през 1968 г.

По време на войната Вулф е бил принуден да се присъедини и към създадената през 1935 г. от Хайнрих Химлер, Херман Вирт и Ричард Даре нацистка организация “Ahnenerbe Forschungs und Lehrgemeinschaft”, функционираща като “изследователска фондация”. Тя е била присъединена през 1940 г. към SS и се е занимавала с научни и псевдонаучни изследвания, касаещи антропологичната и културна история на германската раса. Главното й седалище се е помещавало в замъка Вевелсбург. Вулф работи “на първа линия” като прогностичен астролог използвайки много от методите на Индийската Астрология (Джйотиш). С първия си учебник на Вараха Михира той се сдобива през май 1925г.

Първоначалната й цел е била да докаже верността на нацистките теории за расовото превъзходство чрез исторически, антропологични и археологични изследвания. По време на войната тази организация натрупва солидна научна колекция, библиотека, архивни материали, археологични артефакти, както и най-разнообразни произведения на изкуството.

Нейната псевдомедицинска дейност се свързва с едни от най-нечовешките експерименти от нацистката ера. Хънтър и биологът Ернст Шефер организират през 1938 г. експедиция до Тибет, резултатите от която той публикува през 1950 г. в книгата си “Festival of the White Gauze Scarves: A research expedition through Tibet to Lhasa, the holy city of the god realm”. По проекта “Ahnenerbe” на Химлер са били впрегнати да работят спиритуалисти, медиуми, сензитиви, гадатели, ученици по Татва, балистични експерти, математици, астрономи и астролози. Вулф е имал две деца, дъщеря (Луиза Шарлот) и син. Умира на 8 юни 1984 г. на 91 години.

Карл Ернст Крафт (Karl Ernst Krafft)

За разлика от Вулф, който е бил силно обезпокоен от близостта си с нацистите, другият привлечен астролог е бил швейцарецът Ернст Крафт, който е вдъхновен от отношението към него.

Крафт изиграва голяма роля в прогнозирането на ходовете на нацистките водачи. Той впечатлява своите господари с прогнозата си за атентата срещу Хитлер на 8 ноември 1939 г., когато в Мюнхен, в бирария “Бюргербрау”, се провежда ежегодната сбирка, отбелязваща честването на годишнина от организирания през 1923 г. пуч и опит за сваляне на правителството от Хитлер.

Вечерта след речта на Хитлер той, заедно с няколко свои близки сътрудници, изненадващо рано напуска бирарията, но на импровизирания подиум остават мнозина по-дребни величия.

Чува се оглушителен гръм и настъпва пълен хаос. Сред развалините, прахоляка и тъмнината се създава паника, но когато светлината най-накрая се появява, се вижда, че взривът е бил заложен под стълбичката, водеща към трубината и макар че той не е бил толкова силен и залата е слабо пострадала, има седем души загинали, а почти 60 човека са сериозно ранени.

По това време Националсоциалистическата партия на Хитлер е вече шест години на власт, но през цялото им управление споменът за неуспешния преврат не е изличен. Тези, които са били до Хитлер през 1923 г. в пуча и са загинали, са обявени за политически мъченици и всяка година техните съратници се събират по бирариите в цяла Германия, за да почетат паметта им.

Факт е обаче, че Хитлер се измъква на косъм от това фатално събитие. Дали това е случайност или той предварително е знаел за покушението, не става ясно. Много от хората мислят, че атентатът е бил инсцениран, а човекът направил бомбата, Георг Елзар, е арестуван и загива в концентрационен лагер. Твърди се обаче, че той е бил само пионка в ръцете на ръководните кадри в Гестапо, които решили да се отърват бързо от някои неудобни съратници на партията и не само това, но дори самият Хитлер може да е одобрил този план.

Във връзка с инцидента Химлер се допитва до една психометричка, която, имаща способността да се пренася в различна обстановка и време чрез докосване на предмети, посочва, че отношение към този атентат има човек на име Ото. Химлер е убеден, че това е Ото Щрасер, стар съратник на Хитлер, но разграничил се от него през 1930 г. и оглавил нелегална антинацистка организация, наречена “Черният фронт”.

Хитлер остава равнодушен към тези разкрития, но бива силно впечатлен от предсказанията, направени от Крафт няколко дни преди инцидента. Крафт изпраща своите предсказания още на 2 ноември 1939 г. на д-р Хайнрих Фесел, близък сътрудник на Хитлер, в които пише, че “от хороскопа на Хитлер личи, че в периода между 7-10 ноември фюрерът ще бъде изложен на голяма опасност и че съществува възможност той да бъде убит с взривно вещество”.

На Фесел е заповядано да представи предсказанието сутринта на 9 ноември на Хитлер, който е изумен от точността му. Крафт е арестуван и доведен още на следващия ден в Берлин за разпит в Гестапо, с подозрението, че е знаел предварително за атентата и е съучаствал. Той излага обаче астрологическите правила, които са го довели до това заключение и успява да убеди Гестапо в невинността си. Това му спечелва назначение като астролог в СС, Министерството на пропагандата и Министерството на външните работи.

През войната, за пропагандна цел, и двете страни прилагат предсказанията на Нострадамус за психологическа война. На Крафт е зададено да ги проучи най-подробно и да напише пропагандна книга, тълкуваща неговите предсказания в полза на Германия. Той подготвя много брошури, използващи най-разнообразни окултни материали, които биха могли да се изтълкуват като ориентири, сочещи за победата на Германия. Успоредно с това е задължен да прави непрекъснато хороскопи на противниковите водачи, например на Чърчил.

Крафт се сближава с много от висшестоящите нацисти и ги прави привърженици на астрологията. Но през 1940 г. започва да прави негативни предсказания за развитето на войната и да предупреждава за сериозните трудности, които предстоят.

Съставените от него доклади очертават много черна прогноза, според която през зимата на 1942-1943 г. Германия ще печели последователно всички битки, но след това предсказанията стават неблагоприятни и той съветва ръководителите на Германия да приключи войната до 1942 г. Уверяват го, че това ще се случи много по-рано.

Краят обаче не идва и германските части са разгромени през 1943 г. при Сталинград, което се превръща в повратна точка на цялата война. Крафт е впечатлявал с точните си прогнози много преди началото на войната, но през пролетта на 1941 г. изпада в немилост и заедно с други немски астролози е арестуван и хвърлен в затвора. Този рязък завой е продиктуван от действията на Рудолф Хес, заместник и довереник на Хитлер, който, под давление на своя астролог, избягва с боен самолет във Великобритания и се опитва да сключи примирие между нея и Германия. Независимо дали това е вярно или не, отношението към астролозите се променя коренно и след случая с Хес те се превръщат в изкупителна жертва.

Англичаните задържат Хес, като не го използват с пропагандна цел. Това сериозно тревожи Хитлер. Като резултат се спира издаването на списания и се забраняват всички астрологически предвиждания за по-нататъшния развой на войната. Въпреки това, след една година строг тъмничен затвор, Крафт е доведен в Министерството на пропагандата и е заставен да направи хороскоп, предназначен за политически и военни цели, на президента Франклин Рузвелт. Той преиграва в този анализ, опитвайки се да се хареса на нацистките водачи и да бъде освободен, но остава излъган, след което решава да престане да сътрудничи. Веднага е изпратен в концентрационен лагер, където остава две години и точно в навечерието на края на войната е решено да бъде преместен в Бухенвалд, но на път за там е застрелян в тила от надзирателя си.

По това време се е водела истинска астрологическа война между астролози от Германия, Англия и Франция. Министерството на Гьобелс поръчва на Крафт да изготви тълкуване на предсказанията на Нострадамус, така че те да сочат победата на Германия. В тази книга, която после се разпространява във Франция, Крафт е събрал няколко двусмислени четиристишия, които тълкува като предвиждане на пълната победа на Германия над нейните врагове.

В същото време съюзническите астролози и най-вече английският астролог Де Вол са ангажирани от британското правителство да предвижда ходовете на Хитлер, както и да казват на британците какво биха съветвали немските астролози командването на Германия. На базата на тези сложни астрологични и разузнавачески ходове съюзниците успяват да построят таен план и да подготвят десанта в Нормандия.

Печата се фалшификат на авторитетното германско астрологично списание “Зенит”, подготвено от Де Вол, което излиза в Лондон през 1943 г. През този период то се внася нелегално в Германия и се разпространява в ключови моменти, така че песимистичните прогнози в него да изглеждат правдоподобни. В него се предсказва потапяне на немски подводници, но то излиза, след като вече две са потопени. Наети са опитни фалшификатори да наподобят всеки един елемент, както и специфичния шрифт, за да не се различава от автентичното.

В тези броеве, освен потапяния на германски подводници, се предсказва и това, че нацистките водачи и Химлер един ден ще предадат Хитлер. Интересното е, че предсказанието наистина се сбъдва, когато към края на войната Химлер, Шеленберг и други висши ръководители на СС се опитват да изоставят фюрера в бункера му в Берлин и сами да се споразумеят със съюзниците.

Самият Хитлер е убеден привърженик на астрологията и в по-късните етапи от войната не предприема почти никаква крачка без да се посъветва с доверения си астролог Вилхелм Вулф. За разлика от Крафт, Вулф изобщо не се е възползвал от влиянието, което има върху Хитлер и Химлер, дори напротив, изпада в много трудно положение. След като се убеждава, че Германия ще изгуби войната, а Хитлер и Химлер ще умрат преждевременно от насилствена смърт, той е твърде честен за да го премълчи, но с това рискува да бъде хвърлен в концентрационен лагер като отстъпник и изменник.

©AstroGalaxy, всички права запазени. Текстът и изображенията в статията не могат да бъдат репродуцирани по никакъв начин без писменото съгласие на AstroGalaxy.