Захранване на бебето с твърда храна

27
Добави коментар
temi
temi

Чудите се кога и как да започнете захранването с твърда храна? Специалистите съветват това да стане около шестия месец, но преди всичко следете бебето си и хранителните му нужди, а не календара.

Какво още трябва да знаете за захранването с твърда храна?

 

 

В даден момент кърмата се оказва недостатъчна в хранително отношение за бебето, тъй като не може да го засити и не му осигурява необходимите вещества, поддържащи силна имунната му система и допринасящи за доброто здравословно състояние и правилното му  развитие. Рано или късно бебето започва и да проявява интерес към вашата храна – иска да я пипне и опита, което е още един знак, че е време да вмъкнете нови хранителни продукти в менюто му.  Честата нужда от кърмене (бебето огладнява до 2 часа след хранене), наддадено тегло, интересът към различни предмети и играчки и способността на бебето да ги хваща също са няколко признака, които трябва да ви наведат на мисълта, че трябва да започнете със захранването.

 

Кога и как да започнете захранването с твърда храна?

 

Около 5-6-месечна възраст е най-удачният момент да започнете да замествате някои от кърменията с плодови сокове и пюрета два пъти дневно (предиобед и следобед). Храненето на бебето с твърда храна е добре да с

тава около час и половина-два след кърмене. Захранване на бебето в истинския смисъл на думата обаче означава заместване на обедното кърмене със зеленчуково пюре (най-добре в началото да е картофено), като понякога ще се налага и дохранване с кърма. Важно е захранването да става постепенно (в рамките на 2 до 4 седмици) и плавно да се преминава от кърма към твърда храна, за да може стомахът на бебето лесно да се адаптира към обработването на новия вид храна, с което да се намали риска от получаване на колики. В началото започнете с 1-2 лъжички пюре и няколко глътки сок и увеличавайте количеството всеки ден, в рамките на 2-3 седмици, докато стигнете до две пюрета дневно. След шестия месе

ц може да започнете да захранвате бебето с месно-зеленчукови пюрета, а в по-късен етап – и плодови. Към 7-ти месец е време да запознаете бебето си с вкуса на попарите от кисело мляко (с нисък процент масленост), хляб (може и сухар) и сирене, а към 10-ия месец започнете захранване със супи от смляно месо и хляб.  

 

Преждевременното захранване, поради все още слабо развития и неготов за различна от кърмата стомах, също може да предизвика колики, както и да доведе до затлъстяване на бебето, появата на хранителни алергии и инфекции, както и намален апетит към кърма. До 5-месечна възраст бебетата се нуждаят от лесно смилаем източник на хранителни вещества и калории, а именно кърмата. 

 

Забавянето на захранването пък може да доведе до забавено развитие на дъвкателния механизъм, проблеми с храносмилането в по-късен етап на развитие, ниско тегло на бебето, поради липсата на достатъчен прием на калории. С цел развитие на дъвкателния апарат не се страхувайте да давате на детето едросмляна или намачкана храна. Важно е детето да свикне да дъвче по-големите парчета храна. Някои бебета обичат това, с което ги храните, но не обичат лъжицата, с която го храните, защото храната навлиза в задната част на гърлото им, което често предизвиква задавяне. Ето защо, ако детето поиска да ви вземе лъжицата и да се опита да се храни само, не му я отказвайте. Не му се карайте и, ако реши да яде с ръце (но нека не му става навик). 

 

И най-важното – не се ориентирайте само по календара дали е време да започнете със захранването с твърди храни, а следете и индивидуалното развитие на детето и собствените му хранителни нужди. Не го насилвайте да яде и не го прехранвайте, тъй като бебето бързо се засища. Хранете го често и по малко. Но, ако бебето изцяло отказва твърда храна, не се отчайвайте, а бъдете упорити. Когато вечеряте, слагайте бебето до вас (дори в скута ви), за да предизвикате интереса към храната. 

 

07.11.2011/Ели Йорданова