Възпитание на детето | Bebok.eu – статии за бременността, раждането, майчинството, възпитанието и отглеждането на Вашето бебе.

46
Добави коментар
ikonsulova
ikonsulova

От различните видове възпитание психолозите и лекарите определят един като най-неблагоприятен-несигурното възпитание. При него не се наблюдава една твърда линия на общуване с детето. Противоречивостта на изискванията го кара всеки път да се нагажда към ситуацията, което го натоварва психически.

При едни деца заради подобен метод на възпитание може д се появи неувереност и срамежливост, а други бързо започват да извличат полза от тази ситуация, отклонявайки се от изпълнението на разумните изисквания и очакват други членове от семейството да ги отменят. Важно е да се намери точната мярка на поощрение или неодобрение на поведението на детето. Изискванията към него винаги трябва да преминават през призмата на любовта. Добре е също така да се провежда един съвсем спокоен разговор с детето, в който нещата да му бъдат обяснени. Родителите са задължени, колкото се може по-скоро да наложат спокойният и уравновесен, но винаги решителен тон, а децата от най-ранна възраст трябва да свикнат с изпълнението на различни задачи. За изпълнението на дадена заръка не трябва да се създава напрежение, тя трябва да е разумна за възрастта на детето и да не противоречи на друго заръка на втория родител, например.