Най-добрите космополитни градове в Африка – тема за Африка – Idi.bg

80
Добави коментар
diamant
diamant

Ето списък с най-добрите космополитни градове в Африка, които съблазняват посетителите си с уникалната си атмосфера и активен нощен живот.

Минделу, Кабо Верде

Минделу в Кабо Верде – алтернативата на Френската ривиера, е разположен на пристанище с формата на полумесец. Градът е изпълнен с омайваща атмосфера, която се създава от множеството  калдъръмени улици, колониалните сгради с бонбонени нюанси, яхтите, люлеещи се на пристанището и  от знаменитите личности като  Сезария Евора, които седят в кафенетата, пушейки своите цигари. Можете да прекарате лежерните дни в разнообразие от кафенета, в които местните се наслаждават на халби с бира, четейки вестник и купувайки си лотарийни билети. Страстните нощи достигат до своята гореща кулминация към 23.00 часа, когато по-голяма част от жителите на града изпълват площада, който кънти от латино ритми.

Мапуто, Мозамбик 

Екзотичен дотолкова, че да е достоен да бъде в Бразилия, с колониална архитектура, която навежда на асоциации за Средиземноморието, Мапуто е съчетал в атмосферата си многообразие от стилове и влияния, които го превръщат в един от най-безгрижно красивите градове в Африка. Ежедневието на локалните се “върти“ около посещението на кафенета през деня, където се изпиват огромни количества еспресо, през следобедните и вечерни часове – обиколка по плажните ресторанти, чийто основен деликатес са пикантните тигрови скариди, а емоциите през нощта са концентрирани в баровете, в които щедро се предлагат коктейли “Кайпирин“ (чиито основни съставки са: ракия от захарна тръстика, лайм, захар и лед) на фона на салса ритми и джаз музика.

Александрия, Египет

Александрия е известна с това, че е била дом на най-голямата библиотека в света. Издигащата се нависоко колоритна сграда е била най-голямата библиотека в античността – основен център на знанието и науката. Читалните са се простирали на 14 тераси, а огромната ротонда разполагала с място за съхранение на 8 милиона книги. В Александрия  през 2002 година е открита нова библиотека с модерна архитектура.

Кампала, Уганда 

Кампала е главният икономически център, който разполага с множество модерни сгради, а също така и със стари, които са в процес на реконструкция. В града по-голяма част от населението са младежи, тъй като там се намира университетът  Makerere, който е основен образователен център. Студентите са основни участници в сцената на енергичния и бурен нощен живот.

Антананариво, Мадагаскар 

Пъстроцветният Тана  (краткото прозвище на столицата на Мадагаскар, което не изисква прекалено усилие при произношение на името) е навярно най-нетипичният за  Африка град, изпълнен с  калдъръмени улички, спускащи се по стръмните, скалисти хълмове, върху които са пръснати дървени къщички с боядисани кепенца. Лилавите цветчета на дърветата Джакаранда дървета разцъфват и посипват главите на играещите си деца и разхождащите се двойки, а високите кули на църквата сякаш пронизват небето. През деня можете да посетите някои от кафенетата, които предлагат топъл шоколад, кафе, чай и сметанови сладкиши, а през нощта – някои от местните джаз клубове.

Дакар, Сенегал 

Суров, хаотичен и съвършено наелектризиращ, Дакар въплъщава урбанистична Африка. Градът блести най-ярко през нощта, късно, много след полунощ.  Тогава  целият  град е   посветен на любителите на музиката, които са се костюмирали атрактивно за любимото си парти в някой от  многобройните нощни клубове и барове, пръснати из града.

Либревил, Габон 

Друг космополитен африкански град – това е  Либревил – многоетажни хотели, издигащи се от крайбрежието, целунато от Атлантическия океан, бизнес сгради със стъклени фасади, лъскави коли, движещи се по широки булеварди, стилно облечени хора, луксозни ресторанти и магазини. Не е учудващ и фактът, че  Либревил е един от най-скъпите градове в света. 

Маракеш,  Мароко

Името Маракеш поражда във въображението екзотични образи на укротители на змии, хора, които поглъщат огнени пламъци или на  продавачи на магически килимчета. Реално тези образи присъстват на омайващия карнавал, който събира тълпи хора на площада в стария град. Един булевард разделя старата част на града от новата – Gueliz. Модерната част на града е в стил Ар Деко и напомня на Париж. 

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 2789 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност