На колела – блогът на автомобила: Автомобили на старо – отличниците

14
Добави коментар
Chamburi
Chamburi

Автомобили на старо – отличниците

Интересът към употребяваните автомобили в България е огромен, като за това си има съвсем ясни причини. Един от основните доводи при пукупка на кола на старо е пестенето на средства и невъзможността за покупка на нов автомобил. При покупката на употребяван автомобил има много въпросителни и неизвестни, които могат да ви докарат много главоболия и разходи. За това е хубаво предварително да се направи подробно проучване за да сте сигурни в избора си. Или както англичаните обичат да казват ‘не съм толкова богат, за да си купувам автомобил на старо’.
Днес ще отделим малко време за най-добре представящите се автомобили на старо. Те са от различни категории и ценови сегмети, така че да има за всеки интерес по нещо.

Опел Корса

Ще започнем с класа на мини-тата, градските автомобили с многофункционална употреба. Тук един от най-добре представящите се екземпляри е с немско потекло и е продукт на концерна GM. Опел Корса показва завидни качества и изключителна издръжливост при почти всички свои поколения. Варианта на производство след 2001 до 2007 се наложи на европейския пазар за малки автомобили и заедно с Фолксваген Поло са абсолютни лидери в търсенето на малки градски автомобили.
Корса разполага с атрактивен дизай, просторен интериор и необходимите за класа екстри.
Опел Корса е изключително икономичен почти във всички свои вариации, като по-новите дизелови модели постигат около невероятните 3.5 – 4.5 среден разход на гориво. Нашата препоръка при търсене на употребявана Корса са моделите след 2002 1.2 бензин и малко по-новите 1.7 дизел. И с двата агрегата автомобила е изключително пъргав и икономичен.

Фолксваген Поло

Друг изключително успешен представител при градските автомобили е Фолксваген Поло. Един много надежден, икономичен и функционален автомобил.
Renault Clio

И едно френско предложение в този клас – Рено Клио изключително здрав, просотрен и надежден малък автомобил с невероятна функционалност. Моделите след 2003 до 2008 са характерни с модерни двигатели и обурудване, за това и те са най-търсените. Малко по-ниската цена (в сравнение с немските и японските представители) правят Клио изключително изгодна покупка.

Опел Астра

При представителите на най-популярния клас в България, този на хетчбеците два автомобила се отличават с изключителна надежност и качество на изработка. Опел Астра Г и Тойота Корола са отличниците в този клас. Предимствата на Астра-та са ниската цена при покупка на автомобил на старо, както и изключително ниските експлотационни разходи. Гамата от двигатели и модели на Астра е изключително богата, като освен хетчбек може да закупите комби, седан и спортно купе. Двигателите са икономични, а ходовата част здрава и надежна, като моделите от 2001 до 2005 са едни от най-търсените.
Тойота Корола
Тойота Корола е с малко по-висока цена при покупка на старо и с малко по-високи експлоатационни разходи, но като цяло автомобилът е много надежден и удобен. Моделите от 2003 до 2007 са предпочитани при търсене в автокъщите.

В средния клас, който е изключително пренаселен в последните години бихме ви препоръчали един японски и един немски представител.

Тойота Авенсис

Тойота Авенсис се наложи в последните години, като един от лидерите на европейският пазар и само някои проблеми при сглобките на ‘европейските’ Авенсис-и развалят иначе отличното впечатление. От представителите на старо бихме препоръчали фейслифт моделът 2002-2003 с бензиновите двигатели 1.6 VVT-i 1.8 VVT-i, както и дизеловият 2.0 D-4D. Изключително надежден автомобил.

Другият успешен представител в средния клас е БМВ 3-та серия в моделния и вариант от 2001-2004. Това е един качествен, надежден автомобил, може би най-доброто качество от баварската компания. Автомобилът разполага с богата гама от бензинови и дизелови агрегати, които са мощни, надежни и сравнително икономични. Като недостатък можем да посочим ограниченото вътрешно пространство и донякъде високата цена на старо.

БМВ 3-та серия
Ако пък иамте нужда от семеен ван или автомобил с малко по-големи възможности от комбито, горещо ви препоръчваме Опел Зафира и по-конкретно моделите от 2001 до 2006 . Зафира-та на Опел е един многофункционален и надежден автомобил, който предоставя възможност и за използване на 7-седящи места. Цената на Зафира при покупка на старо е изключително добра, а възможностите на този автомобил за многобройни.

Друг качествен представител в този клас е Фолксваген Туаран, но той е с малко по-висока начална цена и по-високи експлоатационни разходи.

В класа на паркетните лъвове или така наречените SUV-та няколко автомобила правят наистина голямо впечатление. BMW X3 е един от най-качествените автомобили прозивеждани някога от баварската компания. В последните няколко години X3-ката на БМВ обра множество награди за качество надежност, вкючително на ADAC и Dekra. Като един от малкото недостатъци на този автомобил може да посочим изключително високата му цена при покупка на старо.

BMW X3

Друг отличник в този клас е Nissan X-trail. Едно от малкото градски SUV-та, което разполага и с отлични офроуд възможности. Автомобилът се характеризира с просторно купе, икономични дизелови агрегати и качествено 4×4 задвижване. Цената му на старо също не е много висока, предвид многобройните качества на X-trail. Странното е че у нас този автомобил не се радва на особена популярност, засенчен от по-масовите представители, като Toyota RAV4 и Hyundai SantaFe, които далеч нямат способностите на един истински джип, какъвто е Nissan X-trail.
Nissan X-trail

При по-големите SUV абсолютен хегемон на пазара е BMW X5. Още от излизането си на пазара през 1999-та бавареца е безспорен лидер в този клас. Доказаните качества на този джип напълно оправдават сравнително високата му цена. Но и да не забравяме, че освен като работно магаре X5 може да бъде използван и като луксозно средство за придвижване, като може да бъдете сигурни, че BMW X5 ще се справи еднакво добре и с двете задачи.
BMW X5