МЕРИЛ СТРИЙП ПРЕД 17-а НОМИНАЦИЯ ЗА „ОСКАР“ ЗА РОЛЯТА НА МАРГАРЕТ ТАЧЪР

1
Добави коментар
kastel
kastel

Излезе пълният официален трейлър на филма „Желязната лейди“, в който Мерил Стрийп се превъплъщава в Маргарет Тачър – жената, оставила най-дълбока диря в съвременната политика. 62-годишната актриса посети Лондон, за да види на предварителна прожекция завършения филм. За ролята й в него много критици прогнозират, че легендарната актриса ще бъде номинирана отново за „Оскар“. Ако това наистина се случи, ще станем свидетели на нещо невиждано – 17 номинации за най-престижното отличие!

Любовният роман на Мерил Стрийп с най-мечтаната филмова награда започва още от нейната втора роля в киното във филма „Ловецът на елени“ (1978), за който получава първата си номинация. Впоследствие печели на два пъти статуетката за блестящите си изпълнения в „Крамър срещу Крамър“ (1979) и „Изборът на Софи“ (1982), но се нарежда сред претендентките за „Оскар“ общо 16 пъти. Последната й номинация бе миналата година за филма „Джули и Джулия“.
Сред нейните конкурентки сега може би ще бъде Мишел Уилямс, чието превъплъщение в Мерилин Монро („My Week with Marilyn”) се оценява много високо.
Но специалистите са единодушни (дори и още преди да са гледали целия филм за Маргарет Тачър!), че изпълнението на Стрийп няма да остави никого равнодушен и че тя е достойна за „Оскар“ дори и само за начина, по който е съумяла да пресъздаде гласа на своя легендарен персонаж. А не бяха никак малко онези, които се възмущаваха от избора на американката за тази роля и не вярваха, че тя ще успее да предаде маниерите, особения акцент и въобще противоречивия характер на героинята си. Но Стрийп както винаги подходи към работата си изключително отговорно, изучавайки многобройни документални записи и материали за живота на британския политик. Но най-важното е, че тя искрено я обиква. Според собствените й думи, възможността да се превъплъти в образа на Маргарет Тачър е изключителна чест за нея като актриса – нещо повече, това е една от редките роли, заради които си е струвало да се посвети на тази професия.
Мерил Стрийп подчертава още, че би трябвало да се разграничават политическите решения, които е вземала Тачър, и нейната личност:
„Не съм съгласна с много неща в нейната политика. Но знам, че е вярвала в това, което прави. До днес тя си остава невероятно противоречива фигура.“
Стрийп изтъква също, че се възхищава на умението на Тачър да отстоява своето, да бъде лидер. А не трябва да се забравя, че заради политическата си кариера тя жертва своя личен и семеен живот.
„Всички се нуждаем от хора, способни да вземат решения. Възхищавам се от факта, че тя е от политиците, които са имали силата да отстояват своите принципи. Това е безкрайно трудно и днес никой не го прави“, – споделя още актрисата.
Режисьор на „Желязната лейди“ е Филида Лойд (Phyllida Lloyd), която се познава добре с Мерил Стрийп, защото тя игра в предишния й филм – мюзикълът „Maма миа!“ по песни на ABBA.
Във филма й за Тачър събитията от живота на бившия британски премиер са представени като спомени, на които „желязната лейди“ се отдава през годините след смъртта на съпруга си. В тази роля ще видим превъзходния британски актьор Джим Броудбент („Айрис“, „Още една година“ и др.).
Филмът излиза по екраните на Великобритания от 6 януари.
Източник:Dailymail