Как да се предпазим от настинка?

3
Добави коментар
lavender
lavender

Човешкият риновирус се разпространява по въздуха и се предава от човек на човек. Ето някои изпитани методи за предпазване от настинките

Обикновената настинка е главната причина за честите отсъствия на децата от училище и на възрастните от работа през студените месеци.

Човешкият риновирус се разпространява по въздуха и се предава от човек на човек. Ето някои изпитани методи за предпазване от настинките:

Поддържайте елементарна хигиена

Хигиената е много добро средство за предпазване от настинка. Мийте редовно ръцете си особено, след като сте били на публични места, като гимнастически и кино салони или по магазините. Носете със себе си дезинфектиращи мокри кърпички. Стойте далеч от болни хора.

Не пипайте лицето си!

Вирусите, които представляват невидими с просто око мускусни капчици, се разпространяват във въздуха и полепват по повърхностите. При допир до заразени повърхности тези вируси предават инфекциите. Избягвайте да пипате с неизмити ръце носа, устата и очите си..

Не пушете Пушенето нанася много вреди на здравето – не само на пушачите, но и на околните. Цигареният дим дразни дихателните пътища и ги прави податливи както на риновирусите, така и на други вирусни инфекции. Пасивното вдишване на цигарен дим може да причини и възпаление на гърлото.

Пийте витамин С

Спорът между учените дали витамин С  предпазва, или не, от настинки продължава, но пиенето на портокалов сок при всички случаи е полезно. Някои лекари дори препоръчват при настинка да се дъвчат таблетки витамин С. Намалете стреса

Когато преобладава стресът, силите на организма се съсредоточават върху преодоляването му. Това натоварване отслабва имунната система и организмът става податлив на вирусните атаки. Спете поне по 8 часа на ден. Почивайте и се разтоварвайте при всеки удобен случай. Поддържайте физиката си в добро състояние

Добрата физическа форма предпазва от много заболявания. Правете редовен фитнес и водете здравословен начин на живот. Пийте много вода и се хранете правилно. Изграждането на силна имунна система е най-доброто превантивно средство срещу настинките.

Източник: health.bg

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели