Снимки на ”Непобедимите 2” вредят на прилепите в Деветашката пещера

2
Добави коментар
tedy79
tedy79

Още миналата седмица еколози се обявиха против снимките в пещерата, защото това крие опасност за прилепите.

Деветашката пещера е една от трите най-значими местообитания на прилепи в Европа. Зимуващите колонии достигат до 60 000 индивида от 11 вида. Два от тях са включени в Червения списък на застрашените видове.

Много колонии прилепи са били принудени заради шума да навлязат навътре в пещерата, на други сънят им е нарушен, стана ясно от проверката на експерти, предаде БНТ.
За ужас на зоолозите, в полутъмната част на пещерата, не открили прилепи.

„Нормално там, където понякога има колонии, няма в момента никакви, а всички колонии са много изместени навътре. Колониите са над езерата чак. Шумът е много голям, който се чува откъм пещерата“, коментира Антония Хубанчева от Центъра за изследване и защита на прилепите към Националния природонаучен музей при БАН.
 
Шумът явно е прогонил прилепите навътре, извадил ги е от зимния сън. Точно сега те са най-уязвими и лесно се разбуждат, а това може да е гибелно за тях.
Според Хубанчева, проблемът е, че ако те са будни, се нуждаят от храна, а е студено и няма откъде да намерят.  

Природозащитниците настояват прокуратурата да разследва законността на разрешението за снимки.

От сдружение „Зелени Балкани“ и екипът на БНТ не са допуснати до пещерата. Нито община, областна управа, еко или културно министерство са давали под наем или право на продукцията да огражда защитената територия. 

Вчера екоинспекцията в Плевен състави акт на киноцентъра „Бояна“ за премахването на растителността около Деветашката пещера заради снимките.

В продукцията с бюджет над 80 млн. долара се снимат световноизвестни актьори като Силвестър Сталоун, Джейсън Стейтъм, Брус Уилис, Арнолд Шварценегер, Долг Лундгрен, Жан-Клод Ван Дам.