Ivein Recipes – Вкусотии в чинии!: Бенто – очарованието и красотата в японската традиционна кухня

32
Добави коментар
Ivelina77
Ivelina77

Бенто – очарованието и красотата в японската традиционна кухня

Ритуалът за хранене и начинът на приготвяне и сервиране на ястията са много важни за японската култура. Първо нахрани душата с очите си, а после нахрани и тялото.Очарованието и красотата са част от японската традиционна кухня, която акцентира и върху значението и важността на всеки един изходен продукт, който носи в себе си характерно послание за всеки сезон. Кухнята им е изискана, но проста включваща пресни плодове, ориз, прясна риба и месо. В Япония приготвянето и сервирането на храната са приети за изкуство, съществуват различни школи и майстори, които възпитават свои последователи в тайните на приготвяне на хубавата храна. Те мислят задълбочено и така са постигнали перфектната комбинация на готвене, изкуство и философия, които са неделими.
Според проучване японците са с нисък процент на затлъстяване и с най-дълга средна продължителност на живота, защото се хранят здравословно. Бенто е японската дума за храна сервирана в кутия, която става все по-пупулярна и сред западняците. При приготвянето на Бенто се спазва правилото – 3 части ориз или юфка, 2 части плодове и зеленчуци, 1 част риба, месо или яйца. Както и при много други неща в японската култура, Бенто е превърнато в изящно изкуство за сръчни ръце. Главното, което го отличава от пицата, хот-дога и хамбургера е неговия външен вид.
Дори и обядът в кутия спазва принципите на кулинарна естетика, които целят храненето да се превърне в изтънчено удоволствие. Ето и няколко варианта на Бенто, които грабват окото.