Любовен кекс – Рецепти – Хранене – fitwell.bg

2
Добави коментар
merunka
merunka

Казват, че хубавите неща стават от третия път. Е, нашият романтичен сладкиш не пропусна възможността да ни припомни това правило. След два неуспешни опита и цяла седмица аромат на ванилия в апартамента, вчера най-накрая успяхме да го видим в завършен вид на трапезата си. Без излишна скромност ви казваме, че се получи едно истинско кулинарно вълшебство, с което имаме правото да се гордеем много. И даже да пишем за него.

Всъщност, най-трудното в приготвянето на този и, между другото на всеки друг, кекс е… печенето. Но, спокойно. То също се усъвършенства, с добро желание и практика. Така че, ако искате да си направите нещо вкусно и любовно, с дъх на Коледа и добро настроение, нека ви запознаем с необходимите продукти:

4 яйца

2 чаени чаши захар (може и по-малко, ако се притеснявате за талията си)

1 чаена чаша прясно мляко

1/3 чаена чаша олио (може и предварително разтопено краве масло)

2 чаши брашно

50 грама орехи, смлени предварително

кората на един портокал

4 супени лъжици какао на прах

1 бакпулвер

1 ванилия

пудра захар, по желание

Начин на приготвяне

Красимира ДиневаЕй, сложете престилката, защото ще става страшно! Както си му е редът, първо разбийте с помощта на миксер (или с обикновена телена лъжица) яйцата и захарта в подходящ съд. Добавете олиото (или маслото) и после млякото. Такаааа… Сега е ред на брашното.

Пресейте го и го смесете с бакпулвера. Последният е важен, защото от него зависи колко пухкав ще бъде кексът ви.

Добавете ги към досега получената смес и бъркайте отново с миксер. Накрая сложете ванилията, какаото и орехите. Настържете кората от портокал отгоре и готово. Супер!

Отделете малко от получения микс и го комбинирайте с какаото в малка купа. После изсипете какао-сместа в кекса, за да стане той изкушаващо кафяво-бял. 

Намажете с олио (или масло) форма за печене и я поръсете навсякъде с брашно. После изсипете внимателно сместа в нея.

Включете фурната на 250 градуса, ама само на долния реотан. Изчакайте я да загрее добре и пъхнете сладкиша в нея. След няколко минути (10, например) намалете на 200 градуса и оставете сладура да се пече и от двете страни. През това време той вероятно ще е започнал да се издува и да мирише приятно 😉

След още пет минути намалете още малко температурата – на 180 градуса, и продължете с термичната обработка за около 30 минути.

Важно: фурната ви вероятно има собствена представа за печене, така че не се притеснявайте, ако се справи с кекса по-бързо или обратното – по-бавно, отколкото е в нашето описание. Просто наблюдавайте произведението си и преценете на момента. И най-важното: не отваряйте фурната първите 20 минути, защото така може да възпрепятствате издуването на любовния си специалитет. 

След като е готов, поръсете го с пудра захар и го оставете да се охлади. Мммм! Адски е вкусен, ще се убедите сами. Той върви чудесно с чаша ободряващ чай, няколко романтични целувки и нежна музика. Приятно!