Семейно консултиране и терапия – семеен консултант и психолог Мая Манева

6
Добави коментар
Spirit4e
Spirit4e

„Щастливите бракове започват с това да се ожениш за човека, когото обичаш, а процъфтяват тогава, когато обичаш човека, за когото си женен.“

Почти всички мъже и жени започват своя съвместен път, изпълнени с много любов и мечти. И всички те вярват, че щом се обичат толкова силно, никога няма да преживеят онези неприятности, които съпътстват живота на техните родители, приятели и близки.

Желанието за любов и щастие е толкова силно, че мислим, че то е достатъчно, за да победим противоречията помежду си. Но с течение на времето нещо се случва. Въпреки стремежа на някои да избягват разправиите, а на други – да търсят път да бъдат чути, конфликтите стават все по-чести, а приятелските разговори и интимността – все по-редки. Ставаме тревожни и неудовлетворени. Настъпва отчуждение, често съпътствано с изневяра, вербално или физическо насилие.

Според статистиките 50% от браковете завършват с развод, а от останалите – 40% се намират в скалата между лоши и приемливо добри. Въпреки това хората продължават да търсят близост. 80% от разведените се женят в рамките на 3 до 5 години след развода. За съжаление им е трудно да останат обвързани и повече от ⅓ от тези повторни бракове отново завършват с развод.

Защо продължаваме да се обвързваме, след като отношенията ни са изпълнени с толкова трудности? Понеже се нуждаем от любов, от семейство. Търсим приятелство и интимност.

Очевидно изпитваме силно желание да се обвържем. Готови сме дори да жертваме собствен път на развитие, отношения с родители, за да задържим човека до себе си. Но не знаем какво е нужно за един „работещ“ брак. И е ясно, че само желанието ни не е достатъчно.

„Решението на много наши проблеми идва едва когато си изработим нов поглед за нещата и открием нова перспектива.“ (Алис Бейли)

Именно това е ролята на семейния консултант – да ви даде един нов прочит на вашите отношения и на поведението на всеки един член от семейството. Семейният консултант ще разбере всеки един от вас, както и това, което се случва в семейството ви.

Никой не може да бъде безпристрастен към себе си и близките си и по-често се възприемаме като по-добрата страна, обвинявайки другия за проблемите помежду ни. Така «зацикляме», «въртим се в омагьосан кръг», резултат от което е задълбочаващото се отдалечаване помежду ни, придружено от негативни емоции. Докато не застанем един до друг, вместо един срещу друг, любовта ще е само един блян.

Само вие може да промените отношенията си, но консултантът е този, който ще ви подкрепи и помогне да осъществите желаната промяна.

Най-четени статии: Как да изберем семеен консултант?, Скъпо ли е семейното консултиране и доколко може да помогне?

Вижте мнения на клиенти за семеен консултант Мая Манева

За консултации може да се свържете с мен оттук.

НОВО! Книгата „Любовта в семейството“ на Мая Манева събира на едно място богатия й опит и проникновените и практически съвети за щастлив личен и семеен живот. Вижте повече на сайта на книгата.