Как да изберем парфюм?

3
Добави коментар
nikste
nikste

Уханна и желана – нима всяка жена не иска да е такава? Не ви ли се е искало да ви разпознават по аромата, още преди да са ви видели? Парфюмът подчертава индивидуалността на всяка дама – придава уникалност и завършеност на стила й. Естествено, избора се базира на личните ни предпочитания. Неизменно обаче си задаваме въпроса, какъв точно аромат да изберем, за да хармонира с цялостната ни визия и с характера ни. Изборът на парфюм винаги е било трудна задача.А сега,когато има такова изобилие на парфюми е още по-сложно. Всяка жена мечтае да намери свой неповторим аромат, който да подчертава нейната индивидуалност,обаяние и сексуалност.Но как да намериш именно твоят аромат сред стотици привличащи флакона?

Обикновено ние купуваме първият флакон с парфюм, който ни хареса и отчасти изборът ни се влияе от съвета на продавача или от изящният дизайн на флакона.От друга страна много жени се боят да експериментират и купуват един и същ аромат, който ползват с десетилития, като не осъзнават, че за това време и те самите се променят, променят външността си и характера си, променят стила на обличане и адекватна е и промяната на аромата им. Съвсем несериозно е да си купите един парфюм, само защото вашата приятелка ви го е препоръчала. Парфюмът трябва преди всичко да подчертава индивидуалността на жената, затова решаваща роля играе собственото обоняние.Важно е да намерите този аромат, който в днешният ден съответства най-добре на вашият индивидуален стил. Ако откриете себе си в някоя от следващите групи, ще откриете и подходящия аромат.

Изискана делова дама – ако сте бизнесдама и тоалетите Ви са в изискан и елегантен стил, то Вашия аромат трябва да допълва усещането за изисканост и женственост. Препоръчват се дискренти, чисти, ненатрапващи се аромати, комбинации от цветни нотки. Парфюми с леки и чисти плодови или цитрусови аромати подхождат както на млади жени, които строго следят модата/ в това число и предпочитащи дрехи в спортен стил/, така и елегантни, състоятелни дами, които са енергични и съвременни. Това са парфюми за жени, които имат индивидуален стил и живеят по собствени правила. По-зрелите дами предпочитат по-“тежки” парфюми, в които плодовите аромати се преплитат с ориенталските нотки, или със сладки и аромати с дъх на подправки.Kато правило такива парфюми се отличават и по цвета:колкото по-тъмен на цвят е парфюма, толкова по-силен и тежък е ароматът му. Съвременните плодови аромати придават на парфюмите аромат на пъпеши и дини, цитруси – мандарина, лимон, лайм,ч ерна боровинка и мед /за дълбочина и топлота/.

Пробвайте: Miss Dior Chrie (Dior), Miracle (Lancome), Code (Armani), Omnia (Bvlgari)

Динамичната спортна жена – ако целият ви ден минава в движение, носите удобни спортни дрехи или сте привърженик на спортно-елегантния стил, имате нужда от свежо ухание, което да ви тонизира през целия ден. Търсете парфюм, с лек и свеж аромат, съчетан от цитрусови нотки, горски билки – мента, мащерка, водни аромати – ухание на свеж морски бриз или разцъфнал лотос.

Пробвайте: Happy (Clinique), Cool Water Game (Davidoff), Light Blue (D&G), Be Delicious (D.Karan), Into The Blue (Escada)

Чувствена и женствена – това е стилът на нежните и романтични дами, които се отличават с изяществото си. Преди всичко, сексуални, импулсивни и страстни, които прекрасно знаят, какво искат от живота като цяло и в частност от мъжете. Жени, които не се боят от своите желания и страсти. Те предпочитат ефирни тоалети с флорални мотиви. За да допълнят и обогатят впечатлението, което оставят у околните, те трябва да се ориентират към нежни, ориенталски аромати, съчетания от плодови и цветни ухания, мускус, сандалово дърво и канела, ванилия, кокос, амбра и жасмин, аромат на зряла праскова и кайсия, екзотични подправки. Този аромат подчертава вашата неповторимост , страстност и загадъчност. Ориенталските парфюми подхождат на вечерни тоалети независимо от вашият основен стил. Ако ориенталските парфюми ви се струват тежки и сладникави, изберете аромати с дъх на подправка – по-леки, но не по-малко чувствени. В тези парфюми присъства аромат на амбър, кардамон, канела, също така и цветя с мирис на подправка като лавандула.

Пробвайте: Addict (Dior), Euphoria (C.Klein), Allure Sensuelle (Chanel), Hugo Deep Red (Hugo Boss), Hypnose (Lancome)

Младо момиче – за по-малките дами и тийнейджърките, които изгарят от желание да опознаят живота, да му се наслаждават, най-подходящи са цветните и плодово-цитрусови аромати. Те са свежи и създават усещането за живот. Такива парфюми подчертават красотата, свежестта и неувяхващата младост в жените. Тежките задушаващи ухания в този случай са неподходящ избор. Цветните парфюми обикновено се състоят от комбинация от няколко различни цветни аромата. В парфюмите могат да присъстват нотки на различни цветя:италиански бергамот, лилия, циклама, чаена роза, жасмин. Модерната нотка в днешните парфюми придава есенция от българска роза . В повечето цветни парфюми се съдържа амбър, придаващ на парфюма съблазнителност и деликатност.

Пробвайте: Chic (C.Herrera), Envy me (Gucci), Very irresistible (Givenchy), Incanto Sharms (S.Ferragamo)

Не забравяйте, че парфюмът ви не трябва да се натрапва на околните, желателно е да се усеща на разстояние не-по-голямо от 20-30 см. от вас. Ако използвате тоалетна вода и искате да избегнете силния аромат веднага след слагането й, пръснете от желания аромат във въздуха и преминете през облачето от капчици. Така количеството ще се разнесе равномерно. Ако използвате концентриран парфюм, поставете малчи капчици върху китките, зад ушите, в гънките на лактите и коленете, по най-горещите точки на тялото. Така топлината ще разпръсква аромата по-дълго.Парфюмите влизат в реакция с естествения химически състав на кожата, затова изборът на парфюм е строго лично и интимно действие. В света съществуват около 2 000 различни ухания, естествени и синтетични, с които съвременните парфюмерийни компании създават още по-разнообразни и вълнуващи аромати.

По типа аромат специалистите делят парфюмите на 5 основни групи : леки, тежки, цветни, тревни и свежи.При избора преди всичко трябва се определи групата. Разделянето на парфюмерийната промишленост на “аромати за блондинки”, “за брюнетки”, “за червенокоси”, не е лишено от основание.Kожата на блондинките обикновено е суха, затова тя лошо “държи” парфюма. Той интензивно запълва пространството и активно въздейства на околните. По тази причина тежките ориенталски ухания върху кожата на блондинка действат като “оръжие за масово поразяване”. Затова за блондинките са препоръчителни аромати с мириса на свежи цветя. При брюнетките кожата обикновено е по-тъмна и по-мазна, което позволява парфюмът да се съхранява по-дълго, като по-бавно и по-незабележимо се разпространява в пространството. Затова и по-тежките “източни” аромати при брюнетките стоят добре. Нежната кожа на червенокосите пък може да бъде несъвместима с аромати, в които преобладават зелените нотки.На младите момичета не се препоръчват парфюми с тежък аромат. Те са предназначени за жени със смугла кожа и тъмни коси. Обратното, блондинките със светла кожа би трябвало да предпочетат парфюми с цветен или свеж аромат. Цветните парфюми не подхождат на жени спортен тип.

Kогато се избира парфюм, трябва да се има предвид възрастта, а също и общественото положение. В делова обстановка са неуместни екзотичните аромати. Те подхождат повече за празнични случаи. Парфюмирането трябва да е умерено. Няколко капки парфюм са напълно достатъчни, за да „повее“ от Вас приятен аромат.За професии, при които се работи със странични аромати – лаборанти, медицински персонал, не трябва да употребяват парфюми на работно място.За по-възрастните жени не са подходящи много силните и цветните аромати. За през деня се препоръчват леки парфюми, а за вечерта, при особено тържествени случаи – по-силни.

Аромат за офиса Изборът му въобще не е лесна задача. В днешно време все повече големи компании забраняват използването на парфюмерия от своите сътрудници и пр