Отделяне и независимост на детето

15
Добави коментар
beboran
beboran

Докато вашето дете е новородено бебе, то не може да осъзнае, че вие двамата сте две напълно отделни същества. Развивайки своите физически, умствени и емоционални умения, вашето бебе все по-ясно ще осъзнава, че то притежава собствено тяло, мисли и чувства. Разбира се, това осъзнаване означава, че вашето бебе ще започне да иска да прави все повече неща самостоятелно. Това поставя началото на неговата независимост.

„Кога моето дете ще започне да развива своята самостоятелност? Как тя ще се развие? Как мога да му помогна? Кога трябва да се притеснявам?“ По-долу ще ви дадем отговори на тези въпроси.

Кога се развива независимостта?

Усещането за независимост и индивидуалност отнемат години за да бъдат развити. На възраст между 6 – 7 месеца вашето бебе започва да осъзнава, че то е отделно същество от вас и вие може да го оставите само. Това може да породи във вашето бебе тревожност от раздяла – признаците са раздразнение много често съпроводено с плач, всеки път, когато се налага да се разделите. Тази тревожност обикновено преминава до края на втората година.

Колкото по-уверено става вашето бебе, че вие ще се върнете при него след всяка следваща раздяла, толкова по-лесно ще му бъде в изграждането на неговата собствена идентичност и самостоятелност. Между втората и третата година, именно формирането на независимостта поражда друг основен проблем – желанието нещата винаги да стават както детето ги иска.

Как се развива независимостта при моето бебе?
12 – 18 месец

Още в първите месеци от втората година, вашето дете започва да се самоопознава с бързи темпове. Това е периода, в който настъпва динамична трансформация към независимостта – вашето дете все по-често ще настоява да се храни само, може да се опитва да се облича и да се обува само. Разбира се, то все още не е в състояние да прави всички тези неща самостоятелно. Като резултат от факта, че желанието изпреварва възможностите му, то много често ще сменя настроенията си и ще се дразни. За вас като родители е важно да разбирате причините за тези промени в настроението на вашето бебе и да успявате да му помогнете в тяхното преодоляване.

От същество, което е било напълно зависимо от вас за всяко едно нещо през първата година, изведнъж вашето дете придобива физически и познавателни способности, които му позволяват то самостоятелно да може да прави определни неща и да осъзнава други. То ще започне да се придвижва самостоятелно и да прави своите големи открития. Това ще го накара да си въобрази, че светът е негов . Разбира се, осъзнаването, че това не е така също идва много бързо – ако детето се е изкатерило успешно да дивана, може с ужас да осъзнае, че не е в състояние да слезе само; може да вземе палтото си и опитвайки се да го облече да се омотае в него. Когато детето ви попадне в подобна ситуация то съвсем естествено е да се почувства разочаровано или дори уплашено. Това обаче е цената и начина, по който се изгражда независимостта на вашето дете.

Вашето дете вече е разбрало, че то е нещо отделно от вас самите, както и факта, че може да го оставите. От друга страна, на него ще му трябва време за да осъзнае, че вие ще се върнете след време. Поради тази причина, вашето бебе може да развие тревожност от изоставяне. Тази тревожност е най-засилена на около 18 месеца и преминава напълно до края на третата година. Междувременно, не се опитвайте да се справите с този проблем, като се измъквате незабелязани от вашето дете – това само ще го растрои и ще го накара да се страхува още повече. Вместо това, когато ви се налага да го оставите му кажете „довиждане“, махнете му с ръка и си тръгнете, докато то ви наблюдава. Дори ако детето заплаче или се разстрои бъдете твърди и не се връщайте.

19 – 24 месец

През този период, вашето бебе отбелязва важен етап в своето развитие. Изследвания сочат, че ако сложите бебе на възраст по-малко от 21 месеца пред огледало, то не може да осъзнае, че вижда своето отражение. Вместо това, то си мисли, че срещу него стои друго бебе. Ако нацапате носа на своето бебе с червило, то ще се опита да изтрие червилото от носа на отражението, вместо от своя собствен.

След 21-вия месец обаче, детето показва пълно самоосъзнаване – то вече ще докосне своя собствен нос, вместо този на отражението.

Вашето дете все по-бързо и лесно ще се справя с тревогата от раздялата. Дори ако все още да се разстройва, когато го оставяте в яслите или с баба и дядо, то много по-бързо ще се успокоява. Причината е, че вашето дете става все по-уверено в самото себе си и започва да осъзнава, че вие ще се върнете.

В допълнение, вие сте изградили във вашето дете увереност, че го обичате и се грижите за него. В резултат на това, то ще се опитва да ви се налага – неговото желание да бъде облечено в една и съща пижама дни на ред, да яде само определени храни или пък опитите му само да се качи в столчето си за кола са различни прояви на нарастващата му независимост.

25 – 30 месец

Между втората и третата година, вашето дете ще продължава да отстоява своята независимост по всеки възможен начин – оцветяването на стените, размазването на храна и други подобни са само част от нещата, които ви очакват. Дори изрично да обясните, че това не е правилно, много често ще чувате едно и също „аз мога сам!“.

31 – 36 месец

Все още е възможно вашето дете да се бори с тревогата от изоставяне, но при всички положения в много по-лека форма. Пътят към съзряването е изпълнен с раздели – първия ден в яслата, първото пренощуване при баба и дядо, първия учебен ден. Колкото по-рано помогнете на вашето дете да преодолее тревогата при раздяла, толкова по-лесно ще му бъде след това.

Как да помогна на моето дете?

Вашето дете се нуждае от стабилна връзка с вас преди да започне своя независим път в заобикалящия го свят. Осигурете му постоянна подкрепа и любов и то ще изгради своята увереност, че може да направи само първите стъпки – буквално и преносно. Вашето дете има нужда да опитва до къде стигат неговите възможности – за това му осигурете безопасна среда в дома, вместо непрекъснато да ходите след него и да повтаряте „НЕ“.

Окуражавайте независимостта и израстването на своето дете, като предоставяте възможност на детето си само да взема решения и да прави нещата. Изборът между две закуски или какво да облече днес развиват самостоятелното мислене и възможността за избор на вашето дете.

В същото време не забравяйте, че сам по себе си факта, че вашето дете вече е по-независимо не означава, че то се нуждае от по-малко подкрепа и любов! Окуражавайте го, когато се опитва да направи нещо само, но не го отпращайте, когато дойде при вас за помощ. Вашето дете ще се нуждае от одобрението ви още много време.

Кога би следвало да се притеснявам?

Макар да е нормално вашето дете да страда от тревожност при раздяла, ви препоръчваме да се консултирате с педиатъра, ако тези прояви на тревожност са прекалено силни и вашето дете не е в състояние да направи каквото и да е без вас или пък дълго след като сте се разделили то не може да се успокои.

Както сами може да се уверите, с вашето дете ще се случат удивителни неща! Бъде до него и извървете заедно този път! Не забравяйте да документирате всеки един значим момент в дневника на вашето бебе!

Ако тази публикация ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне по-долу. Благодарим ви!