Какво е IQ (коефициент на интелигентност)?

2
Добави коментар
sladkoto_didence
sladkoto_didence

Какво е IQ (коефициент на интелигентност)?

Думата IQ е абревиатура на двете думи Intelligence Quotient и се превежда на български коефициент на интелигентност (или КИ). Този коефициент е числова стойност, която определя силата на човешкия интелект. По-голям IQ означава по-висока интелигентност. Той не зависи от общата култура, мъдростта или знанията на дадения човек.

Как се получава IQ-то на един човек?

За да разберем своя IQ, е нужно да се подложим на стандартизиран IQ тест (тест за интелигентност). На този тест трябва да са се тествали голяма група произволни хора. Не е възможно да се направи тест и той да се даде на един или няколко човека. Това е така, защото коефициента на интелигентност е относителна величина и като база за сравнение се приема средноаритметичната интелигентност на всички хора, която се смята за 100 точки (или 100 IQ). Тоест ако изведнъж по магически начин всички хора на планетата станат два пъти по-умни, то всеки ще запази предишния си КИ (IQ).

Естествено не всички на Земята са се тествали на такъв тест, но съдейки по резултатите на голяма група произволни хора можем да си правим изводи и за останалите. По подобен начин в заводите се изследват група произволни бройки от даден продукт и се вижда колко са повредени. Така се разбира приблизително процента на повредени продукти като цяло.

Установено е, че човешката интелигентност или по-скоро IQ-то, следва специална функция на стандартно отклонение. Поради това, след като съберем резултатите от един тест и определим средния резултат за 100 IQ, то можем да изчислим на колко отговарят всички останали резултати следвайки тази функция. Примерно 50% от хората имат коефициент на интелигентност между 90 и 110, 25% имат повече от 110 и 25% имат по-малко от 90.

Кой коефициент на интелигентност е нормален?

Държа да отбележа, че има и други скали, но едно от най-популярните виждания е да се смята IQ между 90 и 110 за нормално. Теоретично в този диапазон попадат точно 50% от хората на Земята. Не че е кой знае какво нещо ако не сте в този диапазон. Все пак цели 50% от хората не попадат там, но едва ли можем да ги наречем умствено изостанали или пък гении. По-точно направо вижте тази диаграма:

Постоянна величина ли е човешкия IQ?

Не. Тя се променя с възрастта. От раждането до 12 годишна възраст се увеличава много рязко, след това до 15 г. отново нараства, но значително по-бавно. На 15 годишна възраст стига най-високо ниво и стои така за известно време, след което започва постепенно да спада с увеличаване на годините. (Годините са приблизителни.)

Поради това на много места се казва, че трябва да се тества само дадена възрастова група или на по-възрастните да се добавят точки. Аз лично не мисля, че това е много правилно, защото все пак искаме да разберем IQ-то на човека, а не IQ-то на човека само спрямо неговата възраст. То тогава как изобщо ще видим, че е намалял коефициента на интелигентност на някой възрастен, като го сравняваме само с възрастни хора. Не знам може и да греша, не съм експерт, но така ми изглежда грешно. За отделните детски тестове за интелигентност и тези за възрастни съм съгласен естествено, защото преди да се достигне зряла възраст, още не се е формирал човешкия интелект до край и няма как да го сравняваме с този на възрастния човек.

Точен ли е коефициента на интелигентност?

По този въпрос може да се говори много и със сигурност ще напиша отделна статия, но общо взето не много. Дори има много спорове по въпроса в научните среди. Много учени смятат, че IQ-то не трябва да се гледа изобщо, други пък мислят обратното. Той се влияе от доста параметри и лесно може да се получи грешен резултат. Освен това човешкия мозък е толкова сложен, че неговата интелигентност се разделя на много нива. Никой тест не може да я тества напълно.

Но, има едно голямо НО. Факт е, че коефициента на интелигентност и IQ тестовете, са най-точния метод за измерване на човешката интелигентност, който съществува в наше време. Въпреки своите недостатъци, тестовете за интелигентност са си доста полезни и за тях не съществува заместител. Всичко останало е далеч по-неточно.