„Ред хот чили пепърс“ идват в България

1
Добави коментар
f1xx
f1xx

Една от най-големите съвременни рок групи „Ред хот чили пепърс“ (RedHotChiliPeppers.com) идва за първи път в България, за да се срещне с родните си почитатели на 1 септември 2012 г. на столичния стадион „Георги Аспарухов“.

Пълният капацитет от присъстващи там може да достигне цели 40 хил. души, коментират организаторите от „София мюзик ентърпрайсиз“ (SME.bg).

Билетите за концерта са на цени от 70 до 150 лв. и могат да бъдат купени от касата на зала „Арена Армеец“ и в мрежата на „Тикетпро“, като ще бъдат в продажба от 2 декември.

Създадена през 1983 г. в Лос Андежилис, „Ред хот чили пепърс“ e от онези рок групи, които оставят траен отпечатък в музикалната история.

Групата се състои от вокалиста Антъни Кийдис, китариста Джош Клингхофър, басиста Майкъл „Флий“ Балзари и барабаниста Чад Смит.

Музиката на „лютите чушлета” е сплав от рок, фънк елементи, пънк препратки и хип-хоп семпли.

Текстовете на групата са повече от еклектични –

от сексуални провокации, през оди за приятелството до личните драми

на всеки един от членовете на бандата, техните парчета са истинско предизвикателство. Те са шокиращо огледало на вътрешния им непокорен свят.

Групата e една от най-успешните рок банди с продадени над 60 млн. албума, включително пет мултиплатинени дългосвирещи записи.

През 1991 г. групата издава успешния Blood Sugar Sex Magik, който я изстрелва на върха на музикалните класации и печели световно признание.

Албумът реализира продажби от над 13 млн. и може да се похвали с едно от най-емблематичните парчета в историята на бандата – култовата Under The Bridge.

През 1998 г., след редица премеждия и промени, четиримата музиканти записват ударния албум

Californication, който продава над 15 млн. копия и става най-успешният в историята им.

Три години по-късно на пазара се появява и By The Way, последван през 2006 г. от двойния диск Stadium Arcadium.

Именно с него момчетата достигат челното място в родната Америка в класацията за най-продаван албум.

„Ред хот чили пепърс“ са номинирани многократно за Американските музикални награди и наградите на MTV и са носители на шест награди „Грами“.

На 26 август 2011 г. групата издава дългоочаквания си десети подред студиен албум I’m with You.

Той дебютира директно на първо място в 17 държави, сред които Великобритания, САЩ и Канада.

От тогава до момента са издадени два сингъла – The Adventures of Rain Dance Maggie и Monarchy of Roses.

Световното турне I’m With You официално започна на емблематичната дата 11 септември в Богота, Колумбия и ще продължи до 2013 г., като за щастие на хилядите български почитатели ще премине и през България.