Не е трудно да бъдеш екологичен

3
Добави коментар
slnce
slnce

Нетрадиционен начин за популяризиране на екологични продукти, използвани в ежедневието, организираха ученици от Американски колеж „Аркус“ във Велико Търново вчера. Под формата на ревю на екочанти и демонстрация за производство на екологично чисти сапуни се реализира идеята на колежаните за природосъобразен начин на живот.

Специални гости на презентацията бяха представители на две български фирми, които от няколко години произвеждат екологични продукти – торби от плат за многократна употреба и сапуни от естествени материали. Те запознаха аудиторията на Голямата аула в колежа със своята продукция по покана на културния организатор на училището Мирослава Петърчева.

Повод за събитието е отскоро въведената по-висока такса на полиетиленовите торбички с цел намаляване на потреблението им. Тяхна алтернатива представи Сюзън Таки –  торба от плат, произведена от необработен памук, полиестер или юта. Именно с такива чанти ученички от „Аркус“ дефилираха на импровизирания подиум.

Процесът на производство на сапун в домашни условия пък показа Светлана Апостолова. В обикновена тенджера тя смеси разтопена на водна баня сапунена база, натурални оцветители и етерични масла, а получената смес изля във формички. Светлана показа на събралите се ученици, че сапунът, освен необходимост, може да бъде носител на идея за екологичен живот. Други артикули, които се вписват в „зелената „концепция на участниците, са опаковъчни торбички от ръчно направена хартия, в която са вградени растителни семенца, готови за засаждане.

Учениците подкрепиха презентацията на своите гости с екоизложба, предлагаща идеи за изображения върху текстилни торбички. Техните творби ще бъдат използвани в производството.

Американският колеж в старата столица е „зелено училище“ още от създаването си и чрез тази поредна инициатива показа желанието на учащите се в него да не остават безразлични към глобалните проблеми.

__________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg