Крадци на лебеди от Елизабет Костова в Книжарница – Книги | Книжарница | Ozone.bg

3
Добави коментар
kobako
kobako

Крадци на лебеди

Това е роман за голямата и трагична любов, роман за изкуството и неговия смисъл, роман, който ни връща в красивата „бел епок” на Франция, на прочутия Салон и на Моне, Мане, Реноар, Сисле, Писаро, Сезан и толкова много други.

Крадци на лебеди е история за разрушителната творческа страст, за житейските загуби и за любовта в различните й форми – първата любов, внезапната любов и последната любов – вечната. Запленяващ и виртуозно написан, този роман на Елизабет Костова ще спечели нови милиони почитатели.

От Вашингтон и Ню Йорк до Северна Каролина, от Акапулко до Париж и нормандското крайбрежие на Ламанша с писма и разкази на психиатъра Андрю Марлоу и на двете жени в живота на художника Робърт Оливър се възстановява драматичната история на френската художничка Беатрис дьо Клервал, внезапно загърбила творческата си кариера и оставила неразгадана тайната за своите известни и неизвестни шедьоври.

Американската писателка Елизабет Костова е автор на бестселъра „Историкът“. Завършила е университета Йейл, преподава творческо писане.

Ревю от Аз чета

Да си призная, отдавна не бях чел книга в продължение на 2 месеца. С ”Крадци на лебеди” обаче това сякаш не тежеше. Вторият голям роман на Елизабет Костова от самото начало ме предразположи към търпение и изкорени всякакви очаквания, че ще имам желание да го “изгълтам” наведнъж. Мисля, че с книга, толкова силно вплетена в изкуството, това няма как да се случи. За щастие.

Неведнъж съм казал, че харесвам книги, за които писателят се е подготвил добре. Чувствах го, четейки “Черната кутия”, после и при “Изгубеният символ”. И всъщност изведнъж ти се приисква да започнеш да четеш още веднъж. Вероятно е и нужно – за да успееш да разчетеш докрай преплитането на съдби, човешки отношения, комуникационни канали и така нататък. Нали е роман, че и се развива в 21 век…

И понеже книгата ми хареса наистина много, ще напиша точно толкова, колкото да ви заинтригува, без да разкривам нещо сериозно от сюжета.

Историята се завърта около един психиатър, един превъртяващ художник, две съвременни жени и една муза от миналото. Разказът се води от различни гледни точки – основното повествование е на доктор Андрю Марлоу, а двете жени в живота на Робърт Оливър разказват на Марлоу за съвместните си преживявания с художника. Отделно върви и успореден разказ, който е предаден чрез епистоларната любовна история на млада художничка и чичото на нейния съпруг… Един мъж, който търси начин да избяга от своя живот и друг мъж, който сякаш опитва да влезе в живота на първия и да го замести.

Виж още