Пасивен доход

27
Добави коментар
kadebg
kadebg

Снимка: google

Има много видове доходи: доходи от работа на заплата, от свободна практика, бизнес, продажби… и така до безкрай. Какво обаче прави пасивния доход различен от всички тях и защо казваме, че той е най-добрия доход?

КАКВО Е ПАСИВЕН ДОХОД

Пасивният доход е доход, който не изисква активно усилие от ваша страна и който (теоретично) можете да получавате безкрайно. Получавате го практически без да правите нищо.

В учебниците по финанси и в някои по-стари материали ще го срещнете като рента. Там думата се използва в смисъл на доходност от инвестиция, а не задължително в тесния смисъл на рента от земеделска земя или имот.

Лесен пример за пасивен доход: ако вложите 100 000лв в банка, при 5% годишна лихва те ще ви носят 5000лв годишно или по около 500лв месечно. Тези 500лв месечно ще бъдат вашата рента или пасивен доход. Защо пасивен? Защото мижете да го получавате безкрайно и за целта не е необходимо да правите нищо повече. Всяка година теглите само натрупаната лихва от 5000лв, без да бутате главницата. По този начин тя (главницата) теоретично се превръща във ваш вечен източник на доходи.

ГОЛЯМАТА ИНВЕСТИЦИЯ

Но, както сигурно забелязахте, с осигуряването на един такъв пасивен доход има един голям проблем: той изисква огромна инвестиция в началото.

В горния пример, за да си осигурите 500лв месечно без да работите, ще трябва първо да съберете 100 000лв, които да вложите. Оттук следват два въпроса:

– ако можете да живеете с 500лв на месец, то колко време ще ви трябва, за да съберете нужните 100 000лв?

– ако имате 100 000лв свободни, 500лв ще ви стигат ли за стандарта, на който сте свикнали?

Така че проблемът с осигуряването на рента е съотношението висока инвестиция-ниска възвръщаемост. Именно затова постигането на добър пасивен доход, който ви позволява да живеете само от него, става доста бавно и често е недостижим за повечето хора.

Естествено, ако имате 100 000лв бихте могли да ги вложите в нещо друго с по-висока доходност. Бихте могли да поиграете на борсата, да ги инвестирате в бизнес или да реализирате някоя своя смела идея. Тогава може би ще получите лихва (възвръщаемост) от 10%, 20% или дори 40%. За сметка на това обаче ще трябва да поемете риска да загубите 10%, 35% или дори 100% от парите си.

Размерът на лихвата върху вложението е винаги пропорционален на риска и главоболията, които трябва да поемете.

“ЗА” И “ПРОТИВ” ПАСИВНИЯ ДОХОД

Най-голямо “ЗА” пасивния доход е това, че не е нужно да работите за него. След първоначалната инвестиция, която ще бъде ваш генератор на пасивен доход, на практика вие няма да правите нищо повече.

Друго голямо “ЗА” е неговата стабилност. В общи линии всички възможни източници на рента, които ще разгледаме след малко, имат един де факто гарантиран минимум на лихва (доходност), под който не е реалистично да паднат.

И трето голямо “ЗА” е това, че пасивният доход теоретично е вечен. В примера с банката петте 5-те хиляди лева годишно, които получавате за вашите 100 000лв, ще бъдат там не само за вас на старини, но и за децата ви, дори и за внуците ви. Единственото условие е да не се разваля главницата.

Сериозен аргумент “ПРОТИВ” рентата е ниската лихва (доходност) и съответно диспропорциите в отношението капитал-отплащане. Ако вземем друг пример и вие искате да получавате 100 000лв годишна рента, с която вече можете да живеете доста по-прилично, ще трябва да вложите близо 5 милиона лева (базирано на предположението за 5% доходност).

Друг аргумент “ПРОТИВ” е ниската ликвидност (разполагаемост на парите). Тоест, парите ви са “заключени” в дадена инвестиция – например в земя за 100 000лв – и ако в даден момент решите да прехвърлите тези пари в друго вложение, ще ви трябва доста време. Първо – поради бавните процедури по продажба на земя, особено ако нямате готов купувач, и второ – ако цената на земята в момента е ниска и неизгодна за вас и решите да чакате, докато се вдигне. Всичко това може да отнеме години.

ИЗТОЧНИЦИ НА ПАСИВЕН ДОХОД

Банков депозит. Това е първият и най-очевиден източник на пасивен доход. Каква доходност ще получите от него зависи от размера на вложената сума и срока на периода, за който ще я вложите. Тези два фактора (сума & срок) определят лихвата и колкото по-големи са те, толкова повече расте тя.

Наем. Това е вторият очевиден източник на рента, стар колкото и света. Освен жилищен имот, наем може да ползвате от търговски обект, склад, гараж, паркинг и пр.

Земеделска рента. Това е малко по-сложна разновидност на наема. Тук е по-трудно да се прецени каква доходност може да се получи, тъй като това зависи от повече фактори: грижа за почвата, размер и категория на парцела, добра или лоша е реколтата и пр. В крайна сметка всичко зависи от договорката с арендатора или кооперацията, и ако не разбирате от земеделие, лесно могат да ви изиграят.

Дял от бизнес. Тук обаче, за да говорим за пасивен доход, правим две уговорки:

– бизнесът е голям и стабилен

– вие не участвате в управлението

Така например, ако имате 75% участие в кварталния магазин за дрехи и постоянно го “наглеждате”, това надали може да се нарече пасивен доход. За сравнение – ако имате 0.82% от Google нещата изглеждат доста по-различно.

Авторски права. Ако сте написали книга или учебник и получавате приходи от продажбите им, това също е пасивен доход. Реален пример за реализиран подобен доход в България е DVD-то “Самоучител по български народни танци”, за което периодично ми споменават 🙂

Други? Вероятно има и други източници на пасивен доход. Всеки има възможност да създаде свой уникален източник на рента, като ползва свои специфични познания и опит. На практика обаче всяка нова идея би могла да се постави в една от 5-те гореизброени категории. Колелото е открито вече 🙂

НАЙ-ДОБРИЯ ДОХОД?

И накрая – наистина ли пасивният доход е най-добрия доход?

За мен лично – да, тъй като дава най-голяма независимост. За вас обаче може би целта е да натрупате капитал, а не да постигнете независимост. Или може би за вас независимостта не може да бъде откупена само с 500лв на месец. Или може би искате просто финансова стабилност, без значение дали ще работите или не.

При парите рядко има универсално “добри” или “лоши” решения. Всичко зависи от това каква е вашата цел и кои са вашите приоритети. А дали пасивният доход е в хармония с тях – преценете сами.