Социализацията на вашето дете

11
Добави коментар
beboran
beboran

Как вашето дете започва да изгражда взаимоотношения с други хора? Как и кога започва да създава приятелства? Всичко това започва с вас. Като негови родители, вие сте първите другарчета в игрите на вашето дете. С вашата помощ, то ще се учи как да контактува с другите хора. Детето ви ще открива колко лесно и забавно е да ги кара да се усмихват и да му се радват.

Социализацията определя поведението и отношението на вашето дете към околните и към вас самите. Кога и как се развива тя ще разберете от тази публикация.

През първите няколко години вашето дете ще се научи да играе различни игри, да води разговор, да създава приятелства и да забавлява близките ви. През втората година от живота на вашето дете, то ще развива най-динамично своите поведенчески характеристики – независимостта, самообслужването, самоконтрола и социализацията си.

Ето кога се развива социализацията на вашето дете:

12 – 18 месеца

През първата година от развитието на бебето акцента пада предимно върху видимите етапи от неговото физическо развитие – сядане, ходене, говор, зрение, слух, зъби. За сметка на това, през следващите 2 – 3 години от развитието на бебето има аспекти, които са по-малко видими, но също изключително важни, защото оказват пряко влияние при оформянето на неговия характер.

През първата годинка, вашето бебе се е забавлявало основно игрейки си с вас или неговите баби и дядовци. То почти не е имало нужда от други хора и вие сте били цялата вселена за него.

През втората годинка обаче, нещата коренно се променят – вашето дете вече може да ходи, да взема различни предмети и да търси тяхното приложение. То използва всеки един момент за да изследва света, който го заобикаля. Вашето дете може да говори и търси начини да комуникира с вас и останалите. То започва да осъзнава все повече връзката „причина-следствие“ и непрекъснато търси начини за да експериментира. Разбира се, това е и периода, в който вашето дете може би ще страда от тревожност при раздялата с вас, но това е нещо, с което то ще се справи до 18-тия си месец.

През този период от живота си, вашето дете за първи път ще започне да забелязва останалите деца на неговата възраст и истински да се наслаждава от тяхната компания. Може би ще забележите, че все още то и неговите малки приятелчета предпочитат т.нар. „паралелните игри“, т.е. застават едно до друго и си играят самостоятелно. След 18-тия месец това постепенно се променя – вашето дете все по-често ще си играе с другите дечица, но всяко едно от тях ожесточено ще брани своите играчки.

Възможно е също така, на тази възраст някои деца да имат поведението на малки „вампирчета“ и от време на време да хапят други деца. Това най-често се обяснява с желанието им да достигнат до границите на това, което им е позволено, както и тяхната невъзможност да кажат от какво имат нужда. Хапането, скубането, ритането, както и останалите форми на агресия, обикновено изчезват от само себе си, след като децата са в състояние да обяснят какво искат с думи.

19 – 24 месеца

С приближаването на втория рожден ден, вашето дете ще започне все по-активно да търси други деца. Както с всички останали умения обаче, то ще се учи как да се социализира по метода „проба-грешка“ . На тази възраст то все още не може да поделя своите вещи. Причината е, че детето ви живее за мига и реално не може да си представи нещо в бъдещето. За него е безмислено да се изчаква или редува със своите другарчета – например да изчака своето другарче докато то се наиграе и едва след това то да вземе играчката.

Възможно е също така вашето почти двегодишно дете да се срамува от възрастни. Макар някои деца да са доста открити и с готовност да споделят с всеки готов да ги слуша за новата си играчка или последната случка от детската площадка, има и такива деца, които се страхуват от непознати възрастни. Ако се замислите, в това има здрава логика – възрастните са по-високи, по-шумни и по-самоуверени от вашето дете и неговите връстници. Възможно е, ако ви дойдат гости, вашето дете да се сгуши във вас и дори да зарови лице в скута ви и да откаже да разговаря с гостите. Дори е възможно да се разплаче и да избяга в стаята си. Ако това се случи не си мислете, че вашето дете е асоциално или пък се държи грубо – просто то иска нещата да се случват с темповете, които са най-подходящи за самото него. Макар, че е добре вашето дете да се чувства комфортно в компанията на по-възрастни, не насилвайте нещата. Вашето дете само ще ви покаже, когато е готово да седне във вас и да си бъбри с вашите приятели.

Кога би трябвало да се притеснявам?

Ако вашето дете се държи прекалено агресивно и не е в състояние да прекарва каквото и да е време с неговите връстници без хапане, скубане и блъскане е добре да се обърнете към педиатъра му. Този тип поведение най-често е породен от страхове и несигурност, в повечето случаи провокирани от липсата или отсъствието на родител. Възможно е подобно поведение да бъда провокирано и от значителна промяна във вашия живот – смяната на дома например.

Както сами може да се уверите, с вашето дете ще се случат удивителни неща! Бъде до него и извървете заедно този път! Не забравяйте да документирате всеки един значим момент в дневника на вашето бебе!

Ако тази публикация ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне по-долу. Благодарим ви!