7 причини да нямам кола

42
Добави коментар
kadebg
kadebg

Снимка: farm6.static.flickr.com

Оукеййййййй, всички вие шофьори, чуйте това! 🙂

Аз съм сред хората, които пресичат на светофара докато вие нетърпеливо чакате зеленото. Аз съм от тези, дето ходят пеша.

И сега ще ви дам 7 причини защо е яко да ходиш пеша!

ЗАЩО Е ЯКО ДА НЯМАШ КОЛА

1. Вие може би сте забравили как изглежда сутринта без кола? Нека ви припомня. Слънце, простор, свеж въздух и градски шум. Можете да чуете как целият град се събужда – отварят се врати, майки водят децата на училище, тракат точкета.

А в колата имате едно тъпо радио.

2. Не ми се налага да мисля рано сутрин 🙂

Ами така де, като седнеш зад волана и се почва – загря ли колата, включих ли фаровете, оная улица в ремонт ли е още, дали ще има задръстване на Окръжна.

А ако изпаднете в ситуация “Баси тоя пак ме е запушил!”, трябва да правите геометрия рано сутрин 🙂 Не-не, мерси. Аз с моята двойка си минавам отвсякъде 🙂

3. Без кола намалявам риска от инфаркт. Хората с коли получават учестено сърцебиене всеки път, когато минават покрай табели на бензиностанции и се дзверят колко е бензина днес. (Много се кефя да ги дразня с въпроса “А колко ли ще бъде утре?” 🙂

Пък аз живея в блажено неведение относно цената на бензина. Ако сега точно трябва да предположа колко струва според мен, бих казала 2.19лв – ?

4. Питайте ме къде има паркинги в моя град. Знам само два, и то защото много често минавам покрай тях. Питайте ме дали са платени, по колко, и в кои часове – не знам. Не знам! Баси якото, а 🙂

5. Фитнес! Като нямате кола, ходите пеш. Това е като физ-зарядка рано сутрин. Е, не е кой знае какво, но като го правите всеки ден то се натрупва. Зимата имате и втори бонус – калявате се по този начин.

Особено за хората, които са заседнали в офисите и са напълно обездвижени, възможността да ходите пеша сутрин е просто супер. Нали все разправяте как нямате време – и пари – за фитнес? Е ето.
6. Като ходите пеша, помагате на природата и то по повече от един начин. Не говоря само за газовете и замърсения въздух. Шума от колите прави всичко да изглежда по-забързано и по-изнервено, като повишава стреса както за вас, така и за мен, така и за всички, включително за котенца, кученца, птиченца и прочее градска фауна.

(Признавам, не грижата за природата е главна причина да съм без кола. Но е супер як бонус 🙂

7. Разбира се, парите. Да не мислехте, че ще пропуснем 🙂

Да поддържаш кола си е скъпо – както казваме ние, “колата е голям бирник”. Вие шофьорите сигурно знаете по-добре от мен, но ето някои разходи по автомобила:

бензин
масло
застраховка
винетка
гуми
автомивка
технически преглед
ремонт & поддръжка

Да не говорим за нервите, когато нацелите някоя дупка 🙂 Както се казваше в оная реклама на Visa – “Това е безценно” :))

“Е АЗ НЕ МОГА БЕЗ КОЛА! “

Какво става обаче, ако вие не можете да стигате пеша до работа? Или когато почнат да валят дъждовете и снеговете? Ами много просто – градски транспорт или такси.

Ако градския транспорт не ви е по вкуса – и ви съчувствам напълно – можете да взимате такси. Е да, пак зависи каква е тарифата във вашия град, колко ви е далече работата.

Бихте могли да се придвижвате с транспорт по част от маршрута, и да си оставите някаква част пеша.

Или можете да се комбинирате няколко души да ходите с една кола.

“ОБАЧЕ АЗ НАИСТИНА НЕ МОГА БЕЗ КОЛА! “

Добрееее, добре. Може работата ви да е на майната си или пък да сте някаква важна клечка и наистина да ви трябва кола.

Или да трябва да карате децата на училище.

Или просто сте мъж 🙂 Това всъщност го казвам без майтап. Трудно ми е да си представя мъж, който няма кола. Дори да не я ползва да ходи всеки ден на работа с нея.

Та, в тези случаи естествено не ми обръщайте внимание и си карайте каквото там карате, с кеф 🙂