Свежи идеи за коледно настроение

8
Добави коментар
Stella_Bashewa
Stella_Bashewa

Малко ще изляза в страни от темата, като споделя български поверия свързани с празника Коледа и Нова година: Знаете ли какви са обредите и обичаите свързани с Бъдни вечер?

rojdestvo.jpg (9.53 KiB) Прегледано 867 пъти

Бъдни вечер, 24 декември, наричана още Малка Коледа. Това е денят, в който се е родил Спасителят, но тъй като за неговото раждане се разбрало едва на следващият ден – 25 декември, то и затова празнуваме Рождество Христово на 25 декември. Основното, с което се свързва Бъдни вечер е трапезата и нейната обредност. Прието е на масата да има нечетен брой постни ястия, но не по-малко от седем. Числото седем е свързано със дните от седмицата, 9 – деветте месеца през, които носи жената, 12- за месеците в годината.

koledna pogacha.jpg (10.21 KiB) Прегледано 867 пъти

Също така е прието да се меси кръгла пита, в която се слага пара, на който се падне парата ще бъде най- здрав през следващата година. Поверията за здраве и късмет започват от тази вечер, като на всеки член от семейството се раздава орех, след като се счупи ореха каквато е ядката такава ще е годината – пълен ли е ореха, много здраве ще имаш през цялата година. Остатъка от вечерята не се вдига, а се оставя за починалите родственици.Съществува обичай по една хапка от всяко ястие да се оставя за покровителя на дома – най-уважавания починал близък.

Първата хапка от питата се заделя от всяка неомъжена девойка и се поставя под възглавницата като се вярва, че тя ще сънува избраника си и ще се омъжи през идната година. Вярва се, че вечерта на Бъдни вечер небесата се отварят и каквото си пожелае човек, то ще се сбъдне през идната година.

koledari.jpg (34.75 KiB) Прегледано 867 пъти

След полунощ на Бъдни вечер и първите часове на Коледа, тръгват и коледарите. Те са все неженени момчета, които по традиция обикалят домовете като тръгват от изток. И тъй като това е нощта, в която излизат всякакви зли духове и караконджули, то коледарите със своите песни ги прогонват и носят радост, здраве и късмет в посетената от тях къща за идната година. Стопаните пък трябва да ги дарят с каквото имат – гевречета, пуканки, плодове, орехи или пари.

Новогодишните поверия също са свързани със здраве и успехи, когато изпращаме старата година и посрещаме новата с надеждата за повече сполуки през новата година и каквото сме си пожелали да се сбъдне.

Едно малко известно поверие е, че през новогодишната нощ трябва да сте с червено бельо, за да ви върви в любовта през новата година. Така че всички дами /а и господа/, които по стечение на обстоятелствата са останали сами през тази година, да се въоръжят с червено бельо, най-малкото може да им излезе късмета през новогодишното парти.

друго интересно поверие е за този, който кихне първи след полунощ на нова година, за него ще е първото агне, което се роди през новата година – може да го кръстят на него.

Нашите прадеди са отдавали голямо значение на дните, в които се пада Коледа:

Ако Коледа е в понеделник, зимата ще е тежка, а пролетта и лятото ще са дъждовни. Есента ще е суха, гроздето няма да е много добро, също и виното. Няма да е добра годината и за кошерите и меда. Най–сполучлива ще е за властници, войводи и управници.

Ако Коледа е във вторник, зимата ще е снеговита, а пролетта – дъждовна. Есента ще е суха, пшеницата и плодовете няма да са много добри. Да внимават пътуващите по море. Ще има мед и масло в изобилие.

Ако Коледа е в сряда, зимата ще е тежка, а пролетта – суха. Ще има грозде и вино в изобилие. Враговете ще печелят успехи в мир.

Ако Коледа е в четвъртък, зимата ще е мека, а пролетта и лятото – ветровити. Зеленчуците и медът ще намалеят. Плодовете и маслото ще са много. Силните ще загубят позиции.

Ако Коледа е в петък, зимата ще е много зла, лятото ще вали, есента ще е суха, а гроздето – в изобилие. Князете ще ги хвалят, войниците ще се радват.

Ако Коледа е в събота, през зимата ще трупа много сняг. Пролетта ще е ветровита, лятото – с дъжд. Плодовете няма да са много, но ще са хубави. Овцете ще се разболяват. Могат да се очакват природни стихии и бедствия – пожари, земетръси. Възрастните хора да внимават за здравето си.

Ако Коледа е в неделя, зимата ще е мека, лятото – сухо, а есента – ветровита. Войниците ще се радват, управниците ще бъдат развенчани. Плодове, мед и добитък ще има в изобилие. Да се пазят младите.