Мурсалски чай – здравословно чудо

35
Добави коментар
Laverdad
Laverdad

Казват, че билката Мурсалски чай е здравословно чудо. И че само една чаша от ароматната й отвара ще направи организма ви по-силен и по-устойчив на болести.

Така че, ако се чудите как да подсилите имунитета на семейството за зимата, как да облекчите дадено заболяване и да предотвратите друго, потърсете в аптеката Мурсалски чай  – идеалната билка за студеното време.

Мурсалският чай е многогодишно тревисто растение, което цъфти през юни – юли, има жълти цветове и приятен силен аромат. За приготвяне на лечебни отвари се използват надземните му части (които достигат до 50 см. височина), но за да действа пълноценно, трябва да бъде добре изсушено на цели стръкове до светлозелен цвят.

Билката расте предимно по скалисти терени на висока надморска височина, затова е позната още като Пирински чай, Шарпланински чай, Гръцки планински чай, Овчарски чай и др.

Латинското й наименование Sideritis scardica произлиза от латинското име на Шар планина – Scardus, където е открита и описана за първи път през XIX в. Което обяснява защо днес Република Македония е негов основен производител и износител.

  Лечебните свойства на Мурсалския чай са били познати на гърците още в античността.   

Древните вярвали, че билката може да излекува раните, нанесени от желязно оръжие, по време на паша овчарите винаги носели шише с готова отвара от планински чай, а в днешно време това е любимата зимна напитка на южните ни съседи, оказваща положително въздействие върху почти всички болежки и най-вече при настинки, проблеми с дишането, храносмилането, нервите и имунната система.

В България, билката става популярна едва в последните десетилетия на XX в.  

 И то предимно сред високите етажи на политиката, които гледали на Мурсалския чай като висша привилегия и събирали реколтата с хеликоптери за лично ползване. По-късно забраната за опазването на билката пада и започва безразборно бране. Така днес са оцелели едва няколко находища на Мурсалския чай у нас – най-вече в Пирин и в Родопите. Името му вероятно произлиза от областта Мурсалица над родопското село Мугла, в близост до границата с Гърция – едно от двете останали местообитания в този край.

И макар вече да е вписан в Червената книга на България, хората, които събират или отглеждат Мурсалски чай, с радост ще ви приготвят чаша от това здравословно чудо.

Някои от тях имат собствени плантации, познават тайните и особеностите на приготвянето му и лично са се убедили, че билката действа ефективно и при пеленачета, и при възрастни. И вероятно не грешат.

И така, защо наричат Мурсалския чай здравословно чудо?

Защото Мурсалският чай осигурява здраве и дълголетие, и забавя процеса на стареене на организма. Тя действа като естествена защита срещу микроби и вируси, облекчава възпаленията, действа тонизиращо, укрепващо и антианемично, намалява кръвното налягане (съответно и риска от инфаркт и инсулт), предотвратява развитието на ракови клетки, на атеросклероза и остеопороза. Предпазва още от настинка и грип, използва се за лечение на чернодробни и бъбречни заболявания, на кашлица и бронхит, при възпаление на сливиците и астма, стимулира умствената дейност.

Многостранното действие на Мурсалския чай се дължи на палитрата от полезни вещества, които съдържа – 22 микроелементи и минерали (сред които натрий, калий, калций, магнезий, цинк, фосфор, силиций, кобалт, мед, желязо, селен и сяра), флаваноиди, антиоксиданти, танини и етерични масла.

Родопчани, от години ползващи Мурсалски чай при здравословни неразположения твърдят, че той е универсален лек за всяка болка. Идеален диуретик и филтър за отровите в организма, тази билка може да направи живота на всички по-лек.

Как се приготвя?

Специалистите по развъждане на Мурсалски чай съветват да варите 5 минути 20 стръка чай в 4 л. вода. Оставете да изстине и пийте като студен чай – без подслаждане 15 минути преди хранене 3 пъти дневно. Друг вариант е сутрин и вечер са вари по 1 стрък от билката в 250 мл. вода. А още една изпитана рецепта гласи, че 3 супени лъжици от билката се варят 3 минути в 1 литър вода и отново се пие преди ядене.

Важно!

Поради съдържанието на определени вещества (като танини и етерични масла) не се препоръчва прием на Мурсалски чай по време на бременност.

Любопитни факти:

– Мурсалският чай е известен още като българската виагра, защото предпазва простатата на мъжете и им дава полова мощ.

– Американските и руските космонавти пиели отвара от Мурсалски чай при подготовките си за полет.