Уикипедия

6
Добави коментар
muzi4ka
muzi4ka

Статия на седмицата
Ернесто Рафаел Гевара де ла Серна, известен най-вече с псевдонима си Че Гевара или просто Че, е аржентински и кубински революционер, политик, лекар, дипломат, лидер на партизански движения в Латинска Америка и Африка и един от ръководителите на Кубинската революция.
След завземане на властта в Куба през 1959 година е назначен за прокурор на революционен трибунал, който екзекутира стотици служители на предишния режим, обвинени във военни престъпления. Той също така създава трудово-възпитателни лагери. Заема различни важни постове в правителството на Куба — президент на националната банка, главнокомандващ на кубинските революционни въоръжени сили и дипломат, като по същото време пише няколко теоретични труда за революцията и партизанската борба.
През 1965 година се отказва от кубинското си гражданство и всичките си постове в държавата и заминава най-напред за Конго, а след това за Боливия, където се опитва неуспешно да помогне на революционната партизанска борба и да разпали нови социални революции. Две години по-късно е заловен от ЦРУ при специална военна операция и убит. Тленните му останки са открити едва след 30 години и са пренесени в Куба.
Още приживе името на Че Гевара става легендарно, а образът му (най-вече благодарение на фотографията, направена от Алберто Корда през 1960 година) – един от най-разпознаваемите. Смъртта му го прави изключително популярен по цял свят и го превръща в универсален символ на революционните движения, контракултурата и бунта срещу социалните неправди. До ден днешен името и делата му са предмет на много спорове, противоречия и страсти. Някои го считат за герой и светец, а други за убиец и престъпник. още »
Картинка на деня
Новини
18 март – Рекордна по сила за последните четири години магнитна буря достигна стойност 8 на геомагнитния индекс Kp.
17 март – Парламентът на Украйна въвежда особен статут на самоуправление на окупираните територии в Донбас.
15 март – Ураганът Пам разрушава над 90% от зданията в Порт Вила, столицата на Вануату.
14 март – Египет обявява амбициозен план на стойност 45 милиарда долара за преместване на столицата на 45 километра източно от Кайро, където в пустинята ще се създаде и най-големият парк в света.
13 март – НАСА обявява, че учени, използващи космическия телескоп Хъбъл, са открили солен океан, криещ се под леда на повърхността на най-големия спътник на Юпитер, Ганимед (на снимката), в който се съдържа повече вода, отколкото има на Земята.
12 март – Исландия оттегля кандидатурата си за членство в ЕС.
11 март – Русия се оттегля от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа.
9 март – Захранваният от слънчева енергия самолет Solar Impulse 2 започва обиколката си на Земята.
9 март – Изследователи на сталактитна пещера в Галилея, Израел откриват малка колекция от сребърни монети и бижута, включително пръстени, гривни и обици, на 2300 години, за които се счита, че са били скрити по времето на война след смъртта на Александър Велики.