Езика на тялото – познаваме ли го?

2
Добави коментар
Stella_Bashewa
Stella_Bashewa

Знаете ли, че има повече от петдесет различни видове усмивки? Експертите по разчитане на езика на тялото могат да познаят дали една усмивка е истинска или фалшива. Старата поговорка „Делата говорят повече от думите” е съвсем вярна. В дадена ситуация, дори ако не говорите, вашето тяло показва чувствата и емоциите ви. Езикът на тялото и невербалната комуникация вървят ръка за ръка. Днес, езикът на тялото е неразделна част от критериите за подбор при интервю за работа. Кандидатът може да не е наясно, че има някой сред интервюиращите, който проучва езика на тялото му. Езикът на тялото се разчита по позата на тялото, движенията на очите и ритъма на дишане. Едно от уменията, които мениджъра по човешки ресурси трябва да притежава, е способността да разбира езика на тялото. Това би му помогнало при провеждане на интервюта или провеждане на обучения на служителите. Разбирането на езика на тялото е умение, което може да бъде придобито чрез обучение и практика. Психолозите и психиатрите са добри в тълкуването на езика на тялото на техните клиенти. Разбирайки езика на тялото, един психолог е в състояние да разбере проблема на клиента си и да проведе правилна терапия. В армията и полицията също се използват техники за тълкуване на езика на тялото при разследвания на престъпления. Следователите търсят издайнически знаци в езика на тялото на обвиняемия, за да определят дали той казва истината.

Примери за езика на тялото

Невербалната комуникация заема 70% от общата комуникация при човека. Невербалното общуване включва езика на тялото, жестовете и тона на гласа. Частите на тялото, които се взимат предвид при разчитане езика на тялото са: Глава – лицето, челото, очите, веждите, бузите, брадичката, устата; Ръце – лакът, ръцете, пръстите; Крака – коленете, стъпалата; Торс – раменете, гърба, бедрата

Езикът на тялото на работното място

Важно е да се показва положителен език на тялото на работното място, за да е здравословна работната среда, както и да се поддържат добри служебни отношения с шефовете и колегите. Срещите са част от една бизнес организация; тези срещи помагат на мениджъра да разбере проблемите на екипа си и да създаде добри отношения на работното място. Срещите на екипи и team building спомагат да се мотивират хората и да се повдигне духа в колектива. За да се създаде благоприятна работна атмосфера, необходимо е мениджъра да покаже достъпен език на тялото. Ето и някои примери за език на тялото на работното място: Как да четем езика на тялото? Поза на тялото – можете да разберете дали вашият мениджър е съгласен или заинтересован от разговора, който провеждате от неговия език на тялото. Ако той стои със своето тяло и крака, обърнати към вас, отразявайки вашата поза, то това е сигурен знак, че той се съгласява с вас. Когато неговата поза на тялото не отразява вашата, той не е съгласен с вас. Мениджър и служител, които искат да създадат добро разбирателство помежду си, би трябвало да отразяват позите на телата си. Това е невербален знак, че двама души мислят в една посока. Скръстени ръце – ако мениджъра или служителя седят със здраво скръстени ръце на гърдите си, това е отбранителна позиция. Това означава, че той не се съгласява с вас. Дори ако сте съгласни с това, което чувате, скръстването на ръце на гърдите показва отрицателна нагласа. Така че, по-добре е да седите или стоите с нескръстени ръце. Ако искате да скръстите ръцете си, по-добре е да го направите на скута си. Израз на лицето и контакт с очите – Съгласието или несъгласието на даден човек е изписано на лицето му. Лицето е огледало на вътрешните емоции като гняв, страх или тъга. Израза на лицето разкрива чувствата в дадена ситуация. Друга важна част от езика на тялото е контакта с очите. Ако даден човек влиза в контакт с очите си с вас, това е знак, че проявява интерес. Ако, обаче погледа му е сведен надолу, той крие нещо или изпитва вина. Разбирането на езика на тялото се използва от много бизнес организации. Езикът на тялото е много голяма и интересна тема.