Съвети за сочно печено пиле

4
Добави коментар
i4i
i4i

Цяло печено пиле е фантастична здравословна семейна вечеря. Не е скъпа и можете да я подправите с билки и подправки изцяло по ваш вкус.

Всъщност печенето на пиле е много по-лесно, отколкото някога сте си представяли. Веднъж като откриете вашия стил и вкус, ще можете да следвате познатите вече стъпки за приготвянето му, като си позволявате експерименти с овкусяването.

1. Отстранете, ако е необходимо, вътрешностите на пилето. След което го измийте отвътре и отвън и подсушете.

2. Загрейте предварително фурната до 180 градуса. Намажете външността на пилето с олио или масло. След което поръсете отвътре и отвън с подправки и билки по ваш вкус.

Ако например приготвяте лимонено пиле с чесън, ще е необходимо да начукате няколко скилидки чесън, с които да намажете вътрешността. Горният слой се напоява с прясно изстискан лимонов сок. Задължително поръсете сол, черен пипер и розмарин.

В случай, че сте решили да стигнете по-далеч с експериментите, има няколко подправки и добавки, които много апетитно се съчетават с печеното пиле. Сред тях са лимоново къри, мащерка, розмарин, сос ранч, опушена ябълка или бекон.

3. Завържете краката на пилето с подходяща готварска връв. По този начин то ще запази формата си. Поставете птицата в центъра на предварително намазнена тавичка.

Покрийте с готварско фолио. Това ще предотврати пръскането и замърсяването на фурната, освен това ще направи пилето по-вкусно и сочно. Гърдите на пилето трябва да са нагоре.

4. Печете 40 минути за всеки килограм, като добавите още 15 минути за цялостно изпичане. Ако например пилето е два килограма, ще бъде необходимо да печете 80 минути на 180 градуса, след което още 15 мин. Така времето, необходимо за приготвянето на сочното пиле, ще е 1 час и 35 минути.