Създадоха бяло вино за здраве и дълголетие

15
Добави коментар
Vankata1
Vankata1

Публикувано на 21. Dec, 2008 от екип на Здраве и Красота в Напитки, Сърце и кръвно

Създадоха бяло вино за здраве и дълголетие!

Искрящият еликсир на бялото вино също притежава не едно и две лечебни свойства. Австралийски лекар успял да създаде специално бяло вино, което съдържа близо 100 пъти повече антиоксиданти от стандартните евтини вина и може драстично да намали опасността от сърдечен удар.

Филип Нори, доктор на науките и специалист по история на виното, решил да създаде специален сорт вина, които той нарича “очистително за кръвоносни съдове”. Те съдържат значително количество от антиоксиданта ресвератрол, който е известен на медицината със способността си да прочиства мастните наслагвания в артериите.

Доктор Нори казва: Успях да включа огромно количество от този антиоксидант в моите вина и това е много добра новина за любителите на виното точно преди Коледа. Увеличеното количество ресвератрол в моите вина ефективно прочиства артериите, само докато отпивате от чашата си.

Ресвератрол се съдържа в обвивката на гроздовите зърна и отдавна е известно на медицината, че може да прочиства т.н. атеросклеротична плака. Досега това вещество се е съдържало в бялото вино в много по-малки количества, отколкото в червеното. Д-р Нори обаче произвежда Шира и Шардоне, които съдържат 100 пъти повече ресвератрол от обикновеното бяло и между 15 – 20 пъти повече от червеното.

Д-р Нори е защитил дипломна работа на тема “Виното и човешкото здраве през вековете”. Той произвежда вина, които се продават по цял свят под марката Wine Doctor. На бутилките на своите вина, когато рекламира лечебните им свойства, той не пропуска забележката, че всички положителни ефекти се проявяват само при умерено пиене.

Ресвератрол също така е известно като активно вещество, което намалява кръвната захар, възпаления на стомашната лигавица и намалява риска от рак на белите дробове.

Снимка: Kimberlee Kessler

Етикети: антиоксидант, бяло вино, вино, дълголетие, здраве, инфаркт, напитка, рак на белите дробове, ресвератрол, сърце, тяло