Велко Кънев не успя да пребори рака

1
Добави коментар
Dafne
Dafne

На 63-годишна възраст един от най-големите български актьори Велко Кънев си отиде от този свят в неделя, 11 декември, след като четири години се бори с рак на гласните струни, съобщи „Булфото”.

Въпреки тежкото лечение, на което се подложи, той намираше сили да се върне и на сцената, за да радва многобройните си почитатели.

Роденият в Елхово на 31 юли 1948 г. Велко Кънев прави незабравими роли във филмите „Оркестър без име“, „Матриархат“, „Мъжки времена“, „Бон шанс, инспекторе!“, „Да обичаш на инат“.

Незабравими са и много от превъплъщенията му в скечове в телевизионното предаване Клуб „НЛО“. Заедно с Георги Мамалев и Павел Поппандов в началото на 90-те години на миналия век създават групата „НЛО“. Издават няколко плочи, които се радват на голям успех. Впоследствие проектът прераства в телевизионното предаване Клуб „НЛО”.

През по-голямата част от кариерата си Велко Кънев е част от Народния театър, на чиято сцена изигра десетки запомнящи се роли. Всъщност, след като завършва ВИТИЗ през 1973 г. в станалия легендарен по-късно актьорски клас на Апостол Карамитев, е разпределен в Народния театър, но става член на трупата едва през 1979 г., след като е играл в театъра в Сливен и в Сатиричния театър.

Срeд най-високо оценените му роли са превъплъщенията му във „Великденско вино“ на Константин Илиев и „Опит за летене“ на Радичков. Работил е и върху свои режисьорски проекти, като е поставял пиеси в Бургаския и в Народния театър.

И все пак особено популярен Велко Кънев става в специално написания за него и останалите главни герои филм на Станислав Стратиев „Оркестър без име“. Именно продължението на филма „Оркестър с име“, който имаше за идея да събере отново актьорите от преди 30 години, беше последният кинопроект, в който се очакваше да участва.