Дядо Коледа

1
Добави коментар
1000firmi
1000firmi

В България името Коледа у нас е навлязло чрез римското „календе“, с което римляните означавали първия ден на всеки месец и по-късно по силата на фонетични закони в българския език се превърнало в Коледа.

Дядо Коледа е известен с различни имена в различните страни на света:

В Америка го наричат Santa Claus.

В Австрия и Швейцария – Christkindl или Christ Child.

В Норвегия и Дания – Юлнисен

В Англия – Father Christmas.

В Италия – Babbo Natale.

В Германия – Weihnachtsmann, Kriss Kringle или Sankt Nikolaus.

Във Франция – Pere Noel или le Petit.

В Швеция – Jultomten.

На Хаваите – Kanakaloka.

В Чили – Viejo Pascuerro.

В Япония – Hoteiosho – свещеник, който носи подаръци, или Santa Kurohsu

В Русия – Дед Мороз (Дядо Мраз)

В Китай – Shengdan Laoren.

В Холандия – Sinter Klaas, който идва от Испания, придружаван от Черния Пиет – той носи подаръци за лошите деца.

В Гърция и Кипър от Айос Василис /Свети Василий/.

В Япония – Одзи сан.

В Колумбия – Папа Паскуал.

В Испания, Пуерто Рикои Мексико – The Three Kings.

В Бразилия – Papa Noel.

В Хонконг – Lan Khoong или Dun Che Lao Ren

Коледа на различните континенти

 

Австралия

В Европа красиво се празнува Рождество Христово. В Англия тази традиция датира от 596 година, когато там започва разпространението на християнството. Днес се спазва традицията Дядо Коледа да слага своите подаръци през празничната нощ и за тази цел децата оставят празни чорапчета под елхата с надеждата, че те ще бъдат напълнени до сутринта.Любопитното е, че в тази страна денят след Коледа го наричат Boxing Day. Една от версиите защо се нарича така, е обяснението, че box означава кутия. На този ден децата изваждат своите спестени пари, събирани в глинени кутии. Когато кутиите се напълнят, те ги счупват. Друга версия е, че името му идва от традиционните боксови турнири, които се организират на 26 декември

Азия

За разлика от другите континенти в Азия живеят най-малко християни, затова Коледата не е така популярна. Там, където има християни и се спазва традицията, се разменят подаръци, пеят се коледни песни, украсяват се домовете и се окичват коледни елхи. В Япония живеят много християни и коледните тържества там придобиват все по-широка известност: улиците са осветени празнично, а подаръци и елхи се продават в много магазини. Филипинците окачват в домовете си звездовидни фенери. В полунощ, на Коледа, християни от цял свят се събират във Витлеем. На мястото, където се смята, че е роден Иисус, те застават на колене и целуват Сребърната звезда

Африка

Мисионери са пренесли коледната традиция и в Африка и тамошните християнски съобщества я спазват. Африканците пеят коледни песни и химни на своите си езици, а децата окачват чорапки, в които очакват да им бъдат пуснати подаръци от Дядо Коледа. Коледата в Южна Африка е летен празник, а през декември южното лято носи великолепни дни и курортният сезон е в разгара си.

Северна Америка

САЩ е огромна страна, в която живеят хора, принадлежащи към различни етнически групи и заради това там се спазват различни обичаи. Общото е, че всички улици и магазини греят в светлина и могат да се видят много украсени елхи, както и Дядо Коледа. Коледните експонати създават празничен вид, а бакалиите продават всичко необходимо за празничния обед: пуйки, свински деликатеси, захарни лакомства, сладкиши и др.

Южна Америка

В Южна Америка Рождество Христово се отбелязва главно като празник на плодородието, в който всички благодарят за изобилието, с което ги е дарила майката земя и се молят и занапред да се радват на урожая. Децата нямат коледни елхи, но знаят какво представлява Рождество Христово.

Коледа по христиански – с много подаръци

В християнството традицията да се поднасят подаръци изглежда възниква от момента, в който мъдреците даряват новородения Иисус със злато, тамян и смирна. Според евангелието на Матей в Библията се казва, че когато те дошли и видели детето с неговата майка Мария, се поклонили с уважение, отворили дисагите си и му поднесли своите дарове.

При много народи подаръците се раздават от добри същества, които идват от други светове: тролове, джуджета, ангели и елфи.

В Норвегия те се раздават от домашни елфи, които живеят на таваните или в конюшните. Наричат ги Юлнисен. В навечерието на Коледа те се появяват, за да разнесат подаръци из домовете.

Във Финландия прочутият новогодишен вълшебник се казва Йоулупукки. Името не е избрано случайно. „Йоулу“ означава Рождество, а „пукки“ – козел. Финландският Йоулупукки носи висока конусообразна шапка и червена одежда. Обкръжен е от джуджета с островърхи шапчици.

В Италия на 24 декември се празнува Денят на дървото. Коледните пазари затварят вратите си с невероятно шествие на 5-и януари вечерта, точно преди да си появи магьосницата Бефана. Старата и добра вещица всяка година влиза в дома през комина и оставя подаръци за децата. Тези, които са слушали и са се държали добре, получават сладкиши, орехи, мед и сушени плодове. А лошите намират въгленче от захар, морков, чесън. Бефана е спътница на Бабо Натале – италианският Дядо Коледа.

В Германия децата посрещат Кристкиндл – ангел на мъничък елен, който им носи сладки и играчки
В Швеция новогодишните герои са двама: добрият старец с голям нос – Юлтомтен, и джуджето Юлнисен. Те оставят новогодишните подаръци на перваза на прозореца.
В Гърция подаръците се раздават на Нова година. Айос Василис е любимият светия на гръцките деца

 

Писмо до Дядо Коледа

Друга традиция свързана с Коледа е писането на писмо до белобрадия старец. В писмото децата, а и не само си пожелават подарък. Ако са били послушни и добри, Дядо кКоледа сбъдва тяхното желание.
Вие написахте ли Вашето писмо до Дядо Коледа? А бяхте ли добри