Интересни факти за суеверията

3
Добави коментар
limonche3
limonche3

Най-суеверни са жените на възраст от осемнадесет до двадесет и девет години. Голяма част от тях вярват във всичко – лошият късмет заради черните котки и какво ли още не.

Голяма част от мъжете изобщо не вярват в суеверия. С възрастта процентът на невярващите се увеличава. След петдесетата си година всеки четвърти мъж и всяка десета жена не вярват в суеверия.

Вратовръзката се е появила заради суеверие. Френският крал Луи Четиринадесети обичал да носи на шията си кърпа, която му е подарила поредна му фаворитка. Една от тях му казала, че ако свали кърпата, ще изгуби короната. Така се появила вратовръзката.

Лекарите, които работят и през нощта, се стремят да не сменят дежурствата си. Според лекарските суеверия, ако си смениш дежурството, нощта ще е направо ужасна.

Моряците смятат, че да посочиш с пръст в небето носи лош късмет. Така може да бъде предизвикана буря. Всички знаят, че ако се посочи с пръст кораб, който отплава от пристанището, това означава да го обречеш на лош късмет.

Почукването по дърво, за да се предпазите от нещо, е било актуално още по времето на древните гърци. Те смятали, че в дърветата живеят духове и е достатъчно да се докоснеш до дърво, за да ти помогне.

Суеверието, че счупеното огледало носи нещастие, е изобретено през петнадесети век във Венеция. Тогава се появили първите стъклени огледала, които били много скъпи. За да накарат прислугата да се отнася внимателно с огледалата, богаташите измислили това суеверие.

Музикантите трябва да станат от леглото с десния крак, когато имат концерт. Смята се, че ако оправиш леглото си в деня на важен концерт, те очаква нещастие и провал.

В театъра, ако сценарият падне на пода, актьорът трябва да седне върху него и тогава да стане заедно с него. Ако не го направи, ролята му ще се провали, според суеверията на актьорите.

Пожарникарите смятат, че ако изчистят ботушите си по време на дежурство, веднага след това ще ги викнат да гасят пожар. Същото се случва, когато в смяната застъпва нов пожарникар, който е за първи ден на работа.

Пилотите никога не се снимат преди полет. Едни от най-суеверните хора са космонавтите. В Русия открай време понеделник не е ден за излитане в Космоса. Преди да излети руска ракета, върху нея се изписва името Таня. Така направил преди много години влюбен офицер. Когато не се изпише името, ракетата се взривява още преди старта.

Английските моряци и рибари смятат, че черната котка носи късмет на кораба. Вярата в могъществото на черната котка през вековете е била толкова силна, че при корабокрушение се опитвали да спасят първо котката.