Паралелните светове

6
Добави коментар
limonche3
limonche3

Съществуват ли други светове освен нашия – това е загадка, която все още остава неразрешена. Алберт Айнщайн през целия си живот искал да създаде „теория за всичко”, но така и не успял.

С нея той искал да изведе законите на създаването на света. Днес се смята, че до целта се доближава най-вече теорията на суперструните. Тя не само обяснява процесите на разширението на Вселената, но и потвърждава съществуването на други вселени, които се намират до нашата.

Космическите струни представляват изкривяване на времето и пространството. Те могат да бъдат по-големи от самата Вселена, макар дебелината им да не надвишава размерите на атомно ядро.

За пръв път паралелните светове са споменати в разказите на писателя Хърбърт Уелс. През петдесетте години на двадесети век завършилият Принстънски университет Хю Евърет поразил колегите си с темата на докторската си дисертация за разкъсването на световете.

Според теорията му всеки миг всяка вселена се разкъсва на голямо количество себеподобни вселени и всеки миг всяка следваща вселена се разкъсва по същия начин.

Във всяка от вселените съществувате вие. В единия свят вие пътувате с метрото, в друга летите със самолет, в трета сте слуга на някого, в четвърта вие сте владетел на света.

През осемдесетте години на двадесети век професорътт по физика в Станфордския университет Андрей Линде построил теорията си върху Големия взрив, в резултат на който е възникнал зародишът на Вселената ни.

Според него има много други подобни зародиши. Линде смята, че не е далеч денят, в който хората ще могат с лекота да преминават от една вселена в друга.

Професорът от Кембриджския университет Мартин Рийс смята, че вероятността от зараждане на живот във Вселената е толкова малка, че прилича на чудо.

Той смята, че има много паралелни светове, които служат на природата като експериментално поле за създаване на живот. Според професора по физика от Пенсилванския университет Макс Тъгмарк паралелните светове съществуват извън времето и пространството.

А Вие какво смятате, има ли паралелни светове?