Пълнено пиле с антибиотици

119
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

  Пилешко филе на грил, гарнирано с вариация от… антибиотици. Едва ли някой би си поръчал този „специалитет“ доброволно. Факт е обаче, че в Германия си похапват от него всеки ден.
Министерството, което отговаря за защитата на потребителите в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия, установи, че 96,4% от бройлерите на германския пазар са пълни с антибиотици. Това означава, че да се намери чисто пилешко месо в магазините е почти невъзможно. Използваните медикаменти са в рискови за човешкото здраве количества.

Законови абсурди
По закон всеки производител в Германия трябва да води отчет как прилага медикаментите. А проверка от ветеринарен лекар трябва да установи дали отбелязаното отговаря на истината. Всичко това обаче всъщност не се случва. И то поради един законов абсурд: в закона за лекарствата не е постановено какви количества антибиотици е разрешено да бъдат използвани. 

Но проблемът е не само в този закон. Масовото отглеждане на животни почти не оставя място за отговорното им и хуманно третиране. За все по-кратки срокове трябва да се отглеждат все по-едри животни. Поради тази причина една четвърт от отглежданите по този начин животни дори не са в състояние да се държат на краката си, казват от Службата за защита на животните. И това е само едно от куп грозни последствия.

 Най-фрапиращи са обикновено условията на отглеждане. Малки площи са претъпкани с огромен брой птици, което прави невъзможна нормалната грижа за тях. Ако само една от птиците е болна, във водата за всички се добавя антибиотик. Но количествата антибиотици, установени в пилешкото месо при проверката в Северен Рейн-Вестфалия, са толкова големи, че едва ли може да се говори за лечение. По-скоро става дума за целенасочено натъпкване на птиците с антибиотици, за да се ускори растежът им.

Сами сме си виновни?
Нещата изглеждат още по-абсурдни, когато си зададем въпроса кой снабдява производителите с медикаменти. Понеже в Германия няма аптеки за лекарства, предназначени за животни, антибиотиците се продават от ветеринарните лекари. В провинция Северен Рейн-Вестфалия над половината от дохода на повечето ветеринари идва именно от продажбата на антибиотици.

Виновен е обаче и потребителят. Месо се консумира в прекалено големи количества и прекалено често, а повечето хора дори не се замислят откъде идва месото, което поглъщат – и така сами са си виновни за това, че покрай месото си похапват и антибиотици.

Източник: dw-world.de