Празничната трапеза – вкусът на Коледа

19
Добави коментар
Laverdad
Laverdad

Подготовката на празничната трапеза за Бъдни вечер и Коледа е почитан ритуал във всяко християнско домакинство по света.

Защото, олицетворявайки вкуса на Коледа и уюта на дома, празничната трапеза се превръща в основна сцена на действие като събира цялото семейство на едно място.

Насладете се на това най-хубаво време от годината в компанията на най-близките си хора, а в замяна им подарете една пищна, но традиционна празнична трапеза.

Обикновено целият ден преди Бъдни вечер е зает с приготовления за празничната нощ. Готвене, украса, пазаруване, суматоха. И за да не изпаднете в паника, че нямате план на действие или че забравяте нещо, ние ви предлагаме да следвате тези 3 прости стъпки в подготовката на празничната трапеза.

Украса на празничната трапеза

За да има пълноценно магическо въздействие върху всички, събрали се около нея, празничната трапеза за Бъдни вечер и Коледа трябва да бъде подходящо аранжирана. Освен традиционни и многообразни ястия, приготвени с любов, трябва да се погрижите за коледната украса на масата и за цялостното тържествено излъчване на помещението.

На първо място, подберете цветовете. Традиционни са червеното, зеленото и златното, но можете да комбинирате синьо и бяло, оранжево и жълто, сребърно и златисто. Имайте предвид обаче, че по-топлите цветове, придават повече уют и топлина. А наскоро учени доказаха, че храненето в червени чинии влияе върху количеството храна, което консумирате – или иначе казано, засищате се по-бързо. Ако не разполагате с цветни сервизи, просто сложете червена покривка с подходящи салфетки.

Не забравяйте централните и периферни акценти на масата – кошница или фруктиера с плодове (предимно оранжеви и червени), „букет” от шишарки и борови клонки или пък червени, бели и розови и бели коледни звезди (последният хит за сезона), няколко големи ароматни свещи, привързани с подходяща панделка.

Към чинията и приборите на всеки гост прибавете декорация – красива салфетка, специално коледно пожелание – късметче, декоративна фигурка или блестящи елементи, които придават пълнота на празничната трапеза. Дори само една златиста панделка е достатъчна да придаде свежест.