Размерът е от значение (?)

6
Добави коментар
nicky
nicky

БРЕНДЪТ

Горяма фирма:

Повечето големи фирми имат големи познати имена (може би защото имат пари да популяризират бренда си). Всеки би искал да работи в голяма фирма с престижно име. Мечтата на всеки кариерист е да има в автобиографията си няколко „вълшебни” думички, като, например, „стаж в Coca-Cola” или „*** години работа в Microsoft”.

Малка фирма:

Ако работите в малка фирма практически нямате шансове да изненадате приятелите и познатите си с факта, че са Ви пращали на престижни семинари в чужбина, че работите в луксозен офис в центъра на града и че се познавате лично с г-н *** – най-известният маркетолог в Източна Европа.

ТРУДОВ ОПИТ

Голяма фирма:

Несъмнено е, че работата в голяма фирма ще Ви позволи да придобиете голям опит. Това е разбираемо – ще имате повече възможности да наблюдавате на практика как се прави големия бизнес, да участвате в разрешаването на сериозни проблеми и да се учите от опита на най-добрите специалисти в бранша.

Разбира се, работата в Microsoft не предполага, че всеки ден ще се срещате из коридорите с Бил Гейтс и да изпивате с него по някое кафе в обедната почивка. Но, възможността да работите близо или заедно с най-големите професионалисти и дори да се консултирате с тях, също не е за изпускане. Освен това, имате възможност да се сдобиете с полезни връзки в бранша.

Малка фирма:

В малката фирма всяка работна ръка е много ценна и на практика всеки служител се превръща в „три в едно”. От една страна, това не Ви позволява да се занимавате по-съсредоточено с основната си работа, но от друга страна – винаги имате „законно основание” да се захванете с някаква друга работа, ако вършената до момента Ви омръзна. Повече разнообразни дейности означават повече възможности да придобиете разностранен опит и умения. Това винаги е от полза за човек, който смята да развива своята кариера.

ИЗГРАЖДАНЕ НА КАРИЕРА

Голяма фирма:

Тук правилата са ясни и перспективите са предвидими. Можете да започнете работа на най-низката позиция и да израснете до началник отдел, като минете по цялата йерархична стълбичка. Разбира се, ще Ви потрябва да положите определени усилия, но има достатъчно гаранции, че те ще бъдат възнаградени.

Малка фирма:

В малките фирми развитието на кариерата е непредвидимо и често нелогично. Но, точно в такава фирма имате възможност прескачайки няколко стъпалца да се озовете на върха на йерархичната стълбичка. В такива фирми има по-голяма вероятност бързо да забележат Вашите способности и да ги оценят. Точно тук ще можете с по-голяма лекота да реализирате добра идея или успешен самостоятелен проект.

СОЦИАЛНА СИГУРНОСТ

Голяма фирма:

Повечето подобни фирми имат установени традиции за социалните гаранции на своите служители. Тук ще Ви плащат всички осигуровки, ще излизате в редовни отпуски и ще получавате добра допълнителна квалификация. Вероятността голяма фирма да фалира е много по-малка от тази за малка.

Малка фирма:

Работата в малка фирма може да крие много неприятни изненади, като не внасяните от работодателя осигуровки или изплащането на по-голямата част от заплатата „на черно”. Разбира се, че не всички малки фирми са некоректни към своите служители, но вероятността неочаквано да откриете нещо неподозирано в политиката на фирмата по отношение към персонала тук е по-голяма.