Здрави кости и стави само с витамини и минерали

34
Добави коментар
biliana
biliana

За забавяне на износването на ставите не пропускайте да приемате витамин С, а той изобилства в ягодите, боровинките и малините.
Многогодишно проучване на Медицински институт към Бостънския университет показва, че болните от ставен артрит, които приемат високи количества на витамин С, намаляват риска от навяхване, изкълчване или нараняване. Техните стави са защитени до три пъти в сравнение с тези с по-нисък прием.
Витамина е отличен антиоксидант и предпазва от действието на свободните радикали. Витамин С е важен фактор и при образуването на колаген, основен компонент на хрущялите и костите.
Балансираният хранителен режим може да ви помогне да поддържате костна здравина и здравословно тегло. Изследванията показват, че умерените количества на някои витамини и минерали също спомагат за намаляване на дискомфорта и болката, свързани с артрита.
– Калций – повечето жени които имат артрит, особено тези над 45 години, приемат глюкокортикоиди, калциеви добавки, които се грижат за набавянето при загуба на костно вещество, което води до остеопороза.
– Витамин В комплекс – които помага за намаляване на ставното възпаление и облекчава болката. Храни, обогатени с витамин B-3 (ниацин) са крехкото месо, риба, тофу, извара и слънчогледови семки. Ниацинът е основен фактор в организма и е необходим за да бъдат клетките цели.
Витамин В-5 (пантотенова киселина) се съдържа в месото, яйцата, соята, пшеничени кълнове, зърнени храни, леща и фъстъците. Витамин В-6 се съдържа в месото, рибата, пълно зърнестите храни, пшеничените кълнове, пшеницата, бананите и соята.
– Витамин С – помага за намаляне на риска и развитието на остеоартрит. Продуктите, богати на витамин С са броколи, червени чушки, цитрусови плодове, зеле, карфиол, спанак и ягоди.
– Витамин D – остеопорозата може да расте по-бързо при жени с ниски нива на витамин D, тъй като този витамин спомага усвояването на калция от костите. Витамин D не само помага за стопиране изхабяването на хрущяла, но и помага за неговото възстановяване и поддържането на здрави кости. Продуктите съдържащи витамин D са млечните продукти и риба като сьомга, камбала, лаврак, риба тон, треска и херинга.
– Витамин Е – този витамин е болкоуспокояващ при остеоартроза и крампи на краката. Следствие на приема му, много от хората са в състояние дори да намалят обезболяващите, които вземат. Витамин Е е антиоксидант, който унищожава вредните свободни радикали, той действа и при намаляване на възпалението, което допринася за проблеми при остеоартрита.
– Мастни киселини – омега-3 – само чрез няколко изследвания, след техния прием, успяват да намалят болката от остеоартроза. Когато хранителния режим има много от тези основни мазнини, клетките произвеждат по-малко от възпалителните вещества и повече от вещества които го защитават. Хранителни продукти на омега-3 мастни киселини са лененото семе, орехите и сьомгата.