Атракция: Продават къщи в Сицилия за 1 евро всяка

1
Добави коментар
pepihappy
pepihappy

Продават къщи в Сицилия за едно евро

 

Общинският съвет на малкото италианско градче Ганги в централна Сицилия обяви миналата година, че продава 20 къщи по едно евро всяка, колкото струва и едно кафе в местното кафене

Такова решение е взето като опит да се помогне съживяването на мястото, което от десетилетия губи населението си.

Става дума за стари къщи, сред които има и такива с историческа значимост, но всички са отдавна изоставени и запуснати, защото техните собственици нито са имали пари,  нито желание, за да ги възстановят.

Местните власти единствено изискват от потенциалните купувачи да платят пет хиляди евро  на общинския съвет гаранция, че къщата и имотът около нея, закупени само за едно евро, ще бъдат възстановени и няма отново да останат празни.

От Общинския съвет заявяват, че парите от гаранцията ще бъдат върнати след като закупената къща бъде възстановена и подготвена отново да служи за живеене. Срокът, който  купувачите имат за  възстановяване е пет години.

Селцето Ганг е възникнало през 12 век, когато около огромен замък и просторния имот към него започнали да се заселват хора. В селището, което се намира на един час път с кола от южния сицилиански курорт Кефалу, сега живеят само седем хиляди души.

Оценките на строителни експерти сочат, че възстановяването на всяка от къщите не може да струва повече от 35 хиляди евро. Към това трябва да се добавят и шест хиляди евро за плащане на данъци и други такси за прехвърляне на собствеността, което означава, че човек може да има къща за живеене в тази част на Сицилия за максисум 43 хиляди евро.

 

Представител на агенция за недвижими имоти, чрез която се продават сицилианските къщи за по едно евро всяка, заяви, че засега има заинтересовани купувачи от Великобритания, САЩ, Швеция и Русия

Ганги се намира в близост до село Корлеоне, описано в книгата и филма „Кръстникът“, но местните власти казват, че потенциалните купувачи не трябва да се страхуват от Коза Ностра.

„Разбира се, мафията присъства в Сицилия, но тя не се занимава с място, каквото е Ганг“, каза кметът Джузепе Фаралело.

 

Кметът на сицилианското село обяснява, че идеята за продажбите на къщи за по едно евро възникнала след като видял в e-bay, че цяло село в италианските Алпи се продава за 245 хиляди евро

Е-здравей Любопитно

 

 

loading…