Етнографска експозиция на Регионален исторически музей – град Пазарджик

2
Добави коментар
bulgariatravel.org
bulgariatravel.org

Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей в гр. Пазарджик е разположена в най-голямата къща от епохата на Възраждането в Пазарджик, построена през 1850 г. от брациговски майстори в бароков стил. Къщата е била собственост на богатия пазарджишки търговец Николаки Христович. Сградата е обявена за национален архитектурно-художествен паметник на културата в брой 25 на Държавен вестник от 1998 г.

В къщата има 18 симетрично разположени помещения. Особено интересни са таблените врати и живописната украса.

Етнографската експозиция е открита през 1974 г. и пресъздава богатата духовна и материална култура на пазарджишкото население до средата на ХХ век.

На първия и втория етаж на музея е показана архитектурата на жилищните и обществени сгради – представени са снимки и макети на жилища от различни населени места в региона. В средата на залата е поставена голяма карта на Пазарджишкия регион с макети на характерни къщи. В три от помещенията на музея е показан типичен интериор на селски къщи.

Уреди за обработка на памук, лен, коноп и вълна пресъздават типичните домашни занаяти за Пазарджик и региона. Централно място е отделено на домашния стан.

В музея е пресъздадена и панагюрска обущарска работилница от началото на ХХ в. Показани са и инструментите, с които са си служили майсторите обущари. В други помещения на музея са пресъздадени абаджийска (шивашка) и кожухарска работилница.

На втория етаж в една от стаите е подредена всекидневна и гостна стая на бедно градско семейство. Използвани са оригинални предмети и вещи от Пазарджик.

В друго помещение е представена гостната стая на богато градско семейство, като се акцентира на вещи, купени от чужбина – красив мангал, с който се е отоплявала стаята, плюшена покривка, виенски столове, кристално огледало и др. В тази стая се намира и копие на портрета на собственика на къщата Николаки Христович. Оригиналът е дело на художника Станислав Доспевски.

Традиционните носии и облекла от региона могат да се разгледат на втория етаж на Етнографския музей. Във вертикалните витрини са изложени оригинални празнични народни носии от родопската, равнинната и средногорската част на региона. В малки хоризонтални витрини са подредени гривни, обеци, колани с пафти, пръстени и други украшения, използвани като аксесоари при празничното облекло.

За обичаите и празниците на хората в региона разказват снимки, текстове и различни предмети от бита.

В стаята за фолклор могат да се видят музикални инструменти, характерни за Пазарджишкия край.

В музея могат да се закупят информационни материали и сувенири.