Любопитно: В тайнствения свят на технологиите

32
Добави коментар
boreca6
boreca6

Любопитно: В тайнствения свят на технологиите

Мира Валентинова
29-12-2011

Човечеството не би могло да съществува без устройствата, улесняващи живота му, без всевъзможните джаджи за бита и работата. Ето защо пазарът изобилства от иновационни продукти, които се грижат за личния ни комфорт.

За колебливите и активните, за умерените и свръхамбициозните – предлага се за всекиго по нещо. Да не бъдем голословни обаче, а да се гмурнем в пъстрия свят на високите технологии! Но тъй като има опасност да станем разногледи, ще се съсредоточим върху полезните електронни джаджи, които са с миниатюрен размер, но предимствата им са огромни.

Потърсихме мнението на експерт по темата и го намерихме в лицето на Виолета Ванкова – представител на магазин за високотехнологични продукти. Тя ни разказа например за една малка, икономична и турбо ефективна пералня, устройството за вибрационно пране. „Изобретението е българско и трябва да се гордеем с него. Печели множество награди, включително и на Международния панаир в Пловдив. То ви помага да спестите до 80% електроенергия, вода и перилен препарат. Можете да го носите навсякъде със себе си, тъй като е много малко, а качеството на пране е гарантирано.” Тази електронна джаджа е не по-голяма от човешки юмрук, зарежда се като мобилен телефон и се пуска във вана, леген или съд, в който предварително слагате дрехите. Те трябва да плуват свободно в топла вода и с малко перилен препарат; за около час благодарение на вибрациите напълно се постига ефектът на най-доброто машинно или ръчно пране. Хубавото е, че дрехите не се деформират и захабяват (липсва механично триене), което е особено важно за тънки и фини материи, трикотаж, памучни и вълнени тъкани, изделия с много дантели и апликации и т.н.

Друг продукт, който може да бъде полезен на всяко домакинство, е озонатор за въздух, храна и вода. „Този уред е измислен в Китай по времето, когато е върлувал птичият грип. Благодарение и на него страната успява да се справи с тежкия проблем, защото апаратът пречиства и обезпаразитява” – категорична е нашата събеседничка. Озонаторът дезинфекцира водата и храната и по този начин може да се избегне приемането на токсични вещества, водещи до тежки заболявания. Когато се използва за пречистване на въздуха в помещението, устройството премахва лошите миризми от цигари, влага, мухъл, предпазва от заразни болести, които се разпространяват чрез въздуха. А когато се използва за озониране на вода, я прави годна за пиене и миене (за лечение на зъби, венци, стомашно-чревни болести и всякакви рани, за дълбоко почистване, омекотяване и предпазване от стареене на кожата), като я пречиства от метални примеси, хлор, нитрати и всякакви вредни химикали и бактерии. Дълбоко почиства и обезпаразитява месо, риба, плодове и зеленчуци. Водата и храните стават по-вкусни и здравословни. Удвоява живота на плодовете и зеленчуците при съхранение. Стерилизира прибори за хранене и т.н.

бутони за социални мрежи