Кои са най-добрите и ефективни техники за борба с махмурлука

1
Добави коментар
StudentCity
StudentCity

Празници са! Ядене и пиене – на корем. Алкохолът действа различно на хората – едни може да се чувстват щастливи, други – тъжни, трети – ядосани, но прекалената му употреба води до едни и същи симптоми при всички – махмурлук! В навечерието на Нова година StudentCity събра за вас основните техники за изтрезняване, за които със сигурност ще ни благодарите още в първия ден от новата година.

Новогодишните празници вървят ръка за ръка с махмурлука. В опита си да се справят с него хората изпробват какво ли не, въпреки че от медицинска гледна точка лечение срещу неприятното състояние след препиване няма. Всеки човек си има свой начин за справяне с последствията от празничните запои, ние обаче ще ви разкрием кои са най-разпространените методи за изтрезняване и доколко ефективни са те.

Клин клин избива

Доста разпространено и за съжаление много погрешно схващане. Това е може би най-лошият метод за борба с махмурлука. Дори и да помогне ще е за кратко, а на следващия ден проблемът ще е двоен. Така че забравете максимите от рода на „50 грама от същото дето си пил снощи и си готов”. Алкохолът като цяло, включително и бирата, не е спасение. Все пак махмyрлукът е и следствие на дехидрaтацията на организма, а алкохолът е диуретик – т.е. пикаеш повече отколкото пиеш и ефект – никакъв. А и най-трудно усвояемият за организма алкохол е този в бирата, поради което напиването с бира може да е много по-тежко от напиването с концентрат. Друг недостатък на метода „клин клин избива” е, че след 20 години осъмваш без черен дроб.

Кафе

Към диуретиците спада и кафето, което също е доста разпространено средство за изтрезняване, но също не е за препоръчване. В началото ще ви подейства ободряващо, но след като спре да действа ще ви е още по-тежко. Някои дори казват че кафето влияе върху черния дроб и забавя разграждането на алкохола. Освен това може да ви раздразни допълнително стомаха.

Студен душ

Причината този метод да съществува е схващането, че студената вода засилва кръвообращението и така алкохолът се изгаря по-бързо. Някои хора пък смятат, че просто човек не може да търпи два източника на болка. Ефектът от студения душ обаче е много кратък, а и ако сте тежко препили едва ли ще имате сили за него. Пък и освен ако не сте изключително калени и здрави рискувате да ви се пръсне сърцето или най-малкото да се разболеете.

Хапчета

Не пийте аспирин и аналгин преди заспиване – това ще съсипе и без това раздразнения ви стомах! Възможно е аспиринът преди пиянска вечер да предотврати главоболието на сутринта, но няма да се справи с гаденето. Не е препоръчително и да взимате лекарства съдържащи парацатамол, тъй като той, в комбинация с алкохола, уврежда черния дроб.

Сън

Сънят винаги е нещо приятно, особено след пиянска нощ, когато ни се иска да проспим махмурлука. Оказа се обаче, че сънят след препиване удължава махмурлука, защото забавя разлагането на алкохола в кръвта. По време на сън функциите на организма протичат по-бавно, защото човек е в покой. Откритието бе обявено по рано тази година от японски специалисти от Националния център за борба с алкохолизма в град Курихама.

Компот и айрян

Двете народни питиета наистина могат да донесат някакво облекчение. При пиене на алкохол нивото на кръвната захар в организма рязко намалява и един от начините да си я набавите е именно родният компот. Ако нямате компот и един айрян ще свърши някаква работа, като унищожи малко бактерии в стомаха ви.

Мед

Добра народна мъдрост препоръчва лъжица-две мед преди лягане. Високото съдържание на фруктоза неутрализира действието на алкохола и подпомага неговото разграждане.

Връщане на поръчката

Звучи гадно, но пък няма как да не помогне. Ако изхвърлите част от поетите отрови имате реален шанс да намалите драстично махмурлука си на другия ден. Дори и да не ви се повръща можете да опитате преди да си легнете. Поне със сигурност ще заспите, а няма да се будите посред нощ. В крайна сметка „връщането на поръчката“ е естествена реакция на организма при отравяния, било то с храна или алкохол.

Естественият път на храната

Така де, ако повръщането не ви устройва можете да изхвърлите отровите по другия начин. Така нареченият „естествен път на храната” е вторият авариен изход в подобни ситуации. Специалистите го наричат „пияното…въже”. По думите им след като се отървете от него животът става друг.

Зелев сок

Зелето е един добър избор за борба с махмурлука. То съдържа много витамин С, а също и витамин В1, които са изключително полезни за възстановяване на организма след тежка вечер. Освен това зелевият сок може значително да ви помогне да се отървете от „пияното въже”, за което вече стана дума. За съжаление обаче не винаги можете да имате „Бульон трезве“ под ръка.

Шкембе чорба

Шкембето е перфектно средство за изтрезняване. Супата възстановява загубените от организма соли, протеини и минерали. Запознати твърдят, че то трябва да е мазно, кисело и много люто, за да има още по-голям ефект. Пък и както се казва: „като се чувстваш като чорба – само чорбата ще те оправи”.

Вода

След сериозните запои главата ни боли, защото тялото се обезводнява и мозъкът се свива. Решението е просто и се нарича вода. Ако има универсално средство за изтрезняване и борба с махмурлука, то това определено е водата. Само че понякога не е достатъчно да се събудите на сутринта и да изпиете една чаша на екс. Единият вариант е да пиете повече вода и течности по време на самата вечер, а другият – непосредствено преди лягане. Кока-колата обаче не е добър „разредител”, тъй като в нея има доста захари и сол, за чието разграждане отново е необходима вода.

Лекарите препоръчват и плодове за закуска, тъй като те бързо неутрализират токсините в тялото. Динята също се смята за добро средство за изтрезняване, може би заради голямото съдържание на вода в нея.

Предварителна превенция

Е, дойдохме си на думата. Каквото и да си говорим най-важният аспект от борбата с махмурлука е предварителната превенция. Най-доброто, което можете да направите, е да не пиете на гладно. Ако стомахът е празен, алкохолът се усвоява ускорено и ефектът му е по-бърз и забележим. Старите хора препоръчват да се пие чаша вода или мляко преди да стартираме пиенето, за да се забави усвояването на алкохола.

Добре е да подлагате с хубави мезенца – луканки и други мазни колбаси са за предпочитане, както и салата с повече олио – да попие алкохола дет се вика. Някои дори препоръчват да се пие зехтин или олио преди запой, тъй като се наслагвал по стените на стомашната кухина и не позволявал на алкохола да премине в кръвта, т.е. забавя ефекта му. И разбира се водата, за която вече споменахме, тъй като дехидратацията значително влошава махмурлука. Така че наблегнете на течностите и не забравяйте да си сложите едно шише вода до леглото за през нощта.

Някои казват и че пушенето на много цигари, в комбинация със стабилно количество алкохол, увеличавало главобола, но аз лично не съм наблюдавал подобна закономерност.

Ето и какво ни разказа един студент от София за борбата си с махмурлука: „Аз лично не използвам някакви заучени техники за изтрезняване. Знам ги повечето, но не ги прилагам, пък и голяма част от тях май не са особено ефективни. Предпочитам да вярвам на организма си, той сам си казва от какво има нужда. По принцип избягвам да пия на гладно. Гледам и преди да легна пак да хапна, ако имам възможност. Като стана пък единственото, което ми се яде е мазен арабски бургер и нищо друго. За щастие продават близо до нас. Рядко имам тежък махмурлук, така че явно това е печелившата формула за мен”.

И така…Това са най-разпространените методи за справяне с махмурлука. Важно е сами да откриете, кое ви действа най-добре, за да можете да се възстановявате пълноценно. А пък иначе най-добрият лек против махмурлук е да не прекалявате с алкохола..
Христо Лазаров
Снимка: craigmdennis/flickr