Who is she: 10 любими факта за Нели Фуртадо

2
Добави коментар
fanell
fanell

Канадката от португалски произход, за която те попитахме Who is she? сутринта е обаятелната певица, по която светът лудна заради невиждана и нечувана смесица от различни стилове, които изпълнява, формиращи ярката й индивидуалност. Тя се казва Нели Фуртадо и едва ли има музикален ценител, който да не се е възхищавал на майсторското миксиране на елементи от хип-хопa, R&B, босанова, традиционно португалско фадо, латиното и попа, което певицата прави. Всичко това се дължи на доста пъстрото и богато културно наследство на семейството й, но и на още много неща. Част от тях може да прочетеш и по-надолу:

1. Бащата на Нели е каменоделец, а майка й е чистачка в хотели. И двамата са слабо образовани, а когато отиват в Канада, не знаят и дума английски. Но в техния дом винаги се е говорело на най-достъпния и разбираем език, този на музиката.

2. На 4 годинки певицата се крие зад дивана в хола, за да слуша как майка й пее с приятелки португалски песни и църковни химни.

3. Нели често слуша до захлас плочи и касетки от домашната фонотека – ‘Лед Цепелин’, Abba и Били Джоел. Той е любимият й певец, знае наизуст всичките му парчета и ги пее с цяло гърло.

4. В училище тя е единственото дете, което не си носи сандвич с фъстъчено масло и конфитюр, защото родителите й нямат възможност да й го подсигурят. Това обаче, не я смущавало.

5. Като тийнейджърка свири на тромбон в училищните параден оркестър, джазбенд и симфоничен оркестър. Владее още няколко инструмента, между които и екзотични като португалския укеле и индийския табла.

6. Нели пее на три езика – английски, португалски и хинди – научава го в имигрантската среда, в която живее.

7. Особено силно се увлича по хип-хопа. Както казва сега, това е била единствената жива музика, която е чувала в квартала. Но не крие, че за известно време я обсебват не само ритмите, а и начинът на живот на уличните банди.

8. На 17 години Нели заминава за Торонто с ясната цел да стане професионална певица. На един от конкурсите за млади таланти прави впечатление на продуценти, които й предлагат да направи демозаписи, но тя предпочита да замине за Европа, където да обогатява музикалния си опит и така се връща към своите португалски корени.

9. Малко по-късно тя отново установява контакт с продуцентите си, които й осигуряват договор с авторитетната компания ‘DreamWorks Records’ и така тя започва работа по албума ‘Whoa, Nelly’. Сама композира всичките си песни – отначало само с китарата, а след това идва и обработката в студиото. Когато албумът е пуснат през 2000 година, дискът се продава в над 6 милиона екземпляра в цял свят.

10. Днес Нели Фуртадо е еквивалент на екзотика, ритъм и качествена музика, а слушането на песните й е сигурна рецепта за добро настроение. До този момент тя има издадени 4 самостоятелни албуми, а петият се очаква да излезе след няколко месеца. Очакваме го с нетърпение!