Ковачевица – NaSelo.net – в подкрепа на българското село

1
197
Добави коментар
hlape
hlape

Ковачевица

Ковачевица е запазила автентичния си вид и е едно от известните и красиви български села в Западните Родопи намиращо се на около 15 км от Гърмен.

Къщите са почти изцяло изградени от камък, включително и покривите, като само при най-високите последният етаж е от дърво.

През 1977 г. селото е обявено за архитектурен резерват и е единственият архитектурен резерват на територията на община Гърмен. Той включва църквата „Св. Никола”, килийно и светско училище, 112 жилищни сгради и 5 стопански постройки (хармани и плевни), като 56 от тях са реставрирани, а останалите са в различна степен на съхраненост. Надморската височина е 1000 м. Постоянните жители на селото са около 50 души, но през лятото тук има много повече хора.

Много на брой са филмите, които са заснети тук, като ярък отпечатък оставят “Мъжки времена” и “Мера според мера”.

Красотата на непристъпната планина, изобилието от извори и тучните пасища, привлякло хората бягащи от централната турска власт през периода 1623-1660г, и тук се образували махали на родова основа. Първата махала била Търновската, впоследствие нова вълна от имигранти от Западна Македония създали и Арнаутската махала.

Интересна е легендата за произхода на името Ковачевица. Първоначално тук е живял ковачът Марко заедно със семейството си, след неговата смърт жена му застанала начело на рода, и когато им идвали гости от съседните села те казвали че отиват в Ковачевица /жената на ковача/.

Архитектурния си облик селото дължи на арнаутския род, които били ненадминати майстори дюлгери. Те са строителите на уникалните за времето си къщи, с висящи над улицата еркери.

Пак с ковачевските дюлгери е свързан и тайния език – мещраганския говор, създаден от майсторите, другите да не могат да откраднат специфичните техники на занаята.

За уменията на местните майстори научават и в далечна Великобритания, където журналист пише, “че селото притежава по-стара канализационна система от тази в Лондон”.

Сподели с приятели!

Посещения:
42