Спешно ми трябват пари

43
Добави коментар
kadebg
kadebg

Вашите истории и въпроси изпращайте на kadebg.com/story

Във връзка с писмо на една читателка (след малко), порових в нета и видях няколко истории на хора, на които спешно им трябват пари.

“здравейте! спешно ми трябват пари до 1000лева най много, но преди 1седмица станах пълнолетна. работя но нямам трудов годовор, моля ви кажете ми как и от коя банка от къде могат да ми отпуснат тези пари няма значение дали е потребителски кредит или на карта. моля ви помогнете ми! благодаря предварително”
moitepari.bg

“здравейте спешно ми трябват 10000 лв осигурена съм на 260 лв, но все още се водя на изпитателен срок. мога ли да изтегля кредит само срещу лична карта? част от парите ми трябват за рефинансиране на друг кредит който е от не банкова организация”
moitepari.bg

Окей, разбирам че понякога стават лоши неща в живота и човек просто няма избор.

Да предположим обаче, че горните ситуации не са такива и на хората им трябват спешно пари за нещо друго – примерно закъсняват с някое плащане. Както и да е. Та – на мен ми звучи обезпокоително някакво дете, едва навършило 18, да вземе 1000лв от бърз кредит. (Защото без договор какъв друг кредит ще вземе?) Макар да има работа, можем само да гадаем колко е сигурна тази работа и колко е заплатата.

Във втория случай пък имаме човек на изпитателен срок, тоест почнал преди по-малко от 6м, който иска 10 000лв заем, при това има вече друг кредит от небанкова организация. Тук също можем само да гадаем колко пари взима – осигуряват ги на 260лв, но може чисто да взимат навсякъде между 200лв и 600лв. Можем също да се запитаме доколко стабилна е една работа, в която си нов и още си на изпитателен.

ПИСМО ОТ ЧИТАТЕЛ

Ето какво ми пише читател в рубриката Истории :

“Здражеѝте,да ви разкажа за мен.ТАКА САМ Я ЗАКАРШИЛА че незнам какжо да правя.Имам голям кредит,3 кредитни карти и един просрочен за коѝто не ми остажат средства.Заради него не ми
отпускат други.Искам да рефинансирам картите и просроченият.”

Моят отговор:
“Здравейте,

Благодаря за изпратената история / въпрос.

Давате доста малко информация и ми е трудно да ви дам конкретен съвет, без да знам примерно за какво сте използвали кредитите, колко са като сума, какъв ви е дохода на месец, колко от него ви остава и така нататък.

Ситуацията ви е сложна и честно казано не вярвам някой да ви отпусне кредит за обединяване на задълженията в едно с по-ниска лихва.

Очевидно първата ви работа ще е да си върнете заемите преди съвсем да сте затънали. Първото нещо е всякакви излишни разходи да бъдат спрени, за да можете да освободите някакви пари – независимо много или малко – за дълговете си. Второто е ако можете да вземете безлихвен заем от приятел или роднина, за да може да погасите най-належащите задължения и тези с най-големите лихви (предполагам по кредитните карти). Третото е ако можете да продадете нещо – стара кола, телевизор, лаптоп, – за да съберете някакви пари. Четвъртото е да помислите за по-голям доход, но на ваше място в такъв деликатен момент не бих рискувала с нова работа.

Лошото при дълговете е, че те са като плаващи пясъци – ако не се измъкнете бързо, затъвате все повече и повече заради лихвите и наказателните плащания. Ако не успеете навреме да спрете или поне да забавите процеса, положението може да стане много страшно.

На ваше място бих спряла абсолютно всички възможни разходи и бих насочила всяка свободна стотинка към връщане на дълговете. Колкото повече отлагате – волно или неволно – толкова по-зле ще става.

Надявам се тази информация да ви е от полза. Ако имате други върпоси, сте добре дошли да ми пишете отново.

-Рая”

РЕДАКЦИЯ: Включвам коментара на Бат Тони към материала:

“Другото нещо е да разговаряш с кредиторите, независимо дали са банкови или небанкови институции. Няма по-лош знак от това да се криеш, дори чисто психологически. Когато бях кредитен експерт, предпочитах човека да дойде при мен и да ми каже, че има проблем с изплащането, отколкото аз да го търся при просрочена вноска. В такъв случай, веднага подготвях искане за обявяване на кредита за предсрочно изискуем т.е. вече не дължиш една вноска, а целия кредит. От тук до бюрото на частния съдебен изпълнител е само една крачка.”

ОЩЕ МАЛКО ПО ТЕМАТА

Сега продължаваме с разсъжденията. В писмото съм писала да се почне от погасяването на най-належащите задължения и тези с най-големите лихви. Друг вариант обаче е да се почне от просрочения заем – ако действително той е най-голямата пречка за рефинансиране.

В зависимост от възрастта и възможностите на човека – като и двете не стават ясни от писмото – може да се помисли и за вариант за краткосрочна работа в чужбина. Тогава обаче пък има друг риск, а именно че ако нещо се обърка, жената ще затъне още повече. (Впрочем предполагам все пак, че писмото не е писано от млад човек – кой млад човек ще има 3 кредитни карти, че и два заема?)

И още нещо. Лесно е да напишеш “ами продай си телевизора / лаптопа / колата”. Обаче ако ти самият трябва да го направиш? Да живееш известно време без такива елементарни удобства? Някой от вас може ли да си представи какво е едновременно да нямаш нито телевизор, нито лаптоп? Все едно губиш всякаква връзка със света. Да не говорим пък колко пари можеш да им вземеш – със сигурност доста под цената, на която са купени. И колко време ще отнеме да намериш купувач.

За осигуряването на по-висок доход – хехе 🙂 Мисля, че това вероятно е първото нещо, което минава през ума на човек щом затъне – “Ще си потърся по-добра работа. Може да я мразя, но ми трябват пари. Известно време ще стискам зъби. Ще изкарам, колкото и да е тежко!”. Обаче съвсем отделен въпрос е ДАЛИ въпросният човек – макар готов да стиска зъби – ще успее да си намери въпросната работа за повече пари.

Така че основното е човек да има търпение и дисциплина – както ви разказах в “Как върнах 3000лв заем” . А на авторката на писмото – пожелавам успех!

Своите истории и въпроси изпращайте на kadebg.com/story

PS Останалите читателски истории от рубриката също ще ги пусна – става малко бавно, но няма как иначе с 2 публикации седмично. На всички, които са ми писали и продължават да ми пишат, искрено благодаря! Това ми е най-доброто вдъхновение 🙂