Засаждане на кладница върху пън!

30
Добави коментар
elena123
elena123

 

 Засаждане на кладница върху пън.

      За да засадим кладницата върху пън е необходимо да се сдобием с пънчета от широколистно дърво,които да могат да служат като основа върху която ще се развива мицелът.  Най-добри резултати дават дървените пънчета от: топола, върба, бук. След което нарязваме пънчетата на равни метровки. След това най-добре е да ги разпробием на всеки 20-30см със голяма бургия (най-малко 1.5см в диаметър) на дълбочина 15-20см.

    Така подготвените пънчета се оставят на сенчесто място и се поливат с вода переодически на всеки 5-6 часа. Целта е дървото да поеме в себе си максимално количество влага. Влагата е нужна за бързото развитие на мицела, но не бива да се поливат последните 2 часа преди засяването.

    Мицелът се засява като се вкарва с натиск в пънчетата с пръст и се натъпква добре. Така запълваме всички дупки на пънчето и ги замазваме с гъста кал или цимент. След, като сме посяли всички пънчета,гинареждаме  на пирамиди и ги оставяме за 3-4 часа на спокойствие и сянка за да изсъхне цимента или калта!

   Сега можем да ги полеем обилно с вода, така поливаме през 2-3 дена, за да запазим влагата и да позволим на мицела да се развие равномерно. Основна роля също играе и темпеатурата на въздуха. Оптималната температура е 27-31 градуса,но кладницата се развива и на много по-ниска температура само, че много по-бавно.За това избираме усойно и сенчесто място за отглеждането на гъбите.

Остава само да се грижим за нашия гъбарник, и след месец до два ще имаме пекрасни домашно произведени кладници с отлични вкусови качества

Вижте какъв е първият първият урожай от гъби, който дойде след 7 месеца от засаждането: