Най-уникалните пустини в света – тема за Светът – Idi.bg

65
Добави коментар
tao
tao

Пустинята е понятие, което свързваме с пясъци, горещини и сухота. В света има пустини, които не са точно копие на представата ни за тези зони, които са познати с високи температури и малко растения и животни, а оазисите са сред малкото райони с вода. Вижте няколко уникални пустини по света.

1. Такламакан в Централна Азия, пустинята със сняг Тя е една от най-големите пясъчни пустини, дълга е 1000 километра и е 400 километра на широчина. През най-южните и най-северните части на пустинята преминават два от ръкавите на Пътя на коприната. През 2008 г. тази пустиня бива заснежена, а температурите падат значително. Снегът успява да затрупа цялата китайска пустиня и поставя прецедент в дневниците на климатолозите.

2. Ленсоас Мараньонсиз, Бразилия, пустинята с много вода

Макар да е страната, в която се намира почти една трета от прясната вода в света и най-голямата дъждовна гора, тази на Амазонка, тук може да се види и пустиня. Тя се намира в национален парк в бразилския щат Мараняо и се състои от почти триста километра фин бял пясък. Сред пясъчните дюни има лагуни с наситен син цвят, разпръснати една до друга. Пустинната област се намира не много далеч, на 50 километра, от бреговете на Атлантическия океан, а лагуните се образуват от дъжда. В региона падат дъждове триста пъти повече от пустинята Сахара, така че тази пустиня не е никак суха. През дъждовния сезон лагуните се пълнят с риба, костенурки и мидени видове. Учените смятат, че това се дължи на издръжливата природа на яйцата на тези животни, които престояват в пясъците до дъжда.

3. Салар де Уюни, Боливия, най-голямата солена пустиня в света

Огромното огледало на солената пустиня отразява синевата и дразни сетивата. Водата се разстила из платото, а тук-там могат да се видят купчинки сол. Образувани са няколко езера със странни оттенъци заради минералните натрупвания в региона. Преди 40 000 пустинята е била част от езерото Минчин, което пресъхва и оставя след себе си две съвременни езера и две солени пустини. Солта е в огромни количества в пустинята, около 10 милиарда тона, а ежегодно от тях се извличат съвсем малки количества, по 20-25 000 тона сол.

4. Фарафра, Египет, бялата пустиня

Фарафра е позната с бялата си пустиня, Sahara el Beyda, която се намира в Египет. Пустинята е в бял цвят с кремави и бежови зони, а сред равнините се издигат варовикови формирования, образувани от пясъчните бури.

5. Атакама, Чили, цъфтящата пустиня Атакама заема огромна територия от площта на Чили и според учените е най-сухото място на планетата. В някои части от територията на пустинята обаче тя е сравнително обитаема за животните. Теченията по крайбрежието носят живителна влага като роса. Те са наречени ‘camanchacas’ и поддържат зеленината в някои части на пустинната зона. Растенията в региона са изградили начин да намалят важни функции, за да оцелеят и да възобновят зеленината отново.

6. Намиб, Намибия, пустинята със слонове

Единствената пустиня, в която има слонове, е отчасти в парка Namib-Naukluft, заедно със съседна Ангола. Тя е разположена в южните части на африканския континент и не е толкова просторна, колкото Сахара, но в нея се намират най-високите пясъчни дюни в света. Те са с височина триста метра. Можете да видите и слонове, което не е обичайно за пустините. Очевидно най-старата пустиня в света, в нея живеят растения и животни, които не могат да се видят никъде другаде. Намиб е вдъхновение за геолози от цял свят, но за тях тя е загадка и до днес.

7. Симпсън, Австралия, пустинята с червен пясък

Островът континент е известен с четири обширни пустини. Червената пустиня, Симпсън, съдържа най-дългите в света паралелни дюни. Ориентирани на север, те са статични, задържани в тази позиция от растителните видове. Оранжевите пясъци оформят дюни, които се издигат на метри височина, някои от 40 метра.

8. Антарктида, пустинята с екстремости Континент на екстремностите, най-южната зона на земното кълбо е толкова студен, че на него живеят съвсем малко хора, основно изследователи. Ледената пустош е най-влажното място на Земята, но и най-сухото. Тъй като мястото е познато с изключително ниските си температури, влагата от ледовете не попада във въздуха. Заради малкото валежи континентът е пустинна зона, в която водата е скована във вековни ледени късчета.

9. Черната пустиня, Египет, пустиня с черни парчета

Вулканичните форми на хълмовете на пустинята са покрити с парчета черен камък. Камъните са само част от пейзажа от оранжеви пясъци. Гледката от върха на хълмовете е страхотна и разкрива пустинята в далечина, ако успеете да се покатерите по меката повърхност на плавно издигащите се форми.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 7178 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност