Облагородяване на овошките

26
Добави коментар
elena123
elena123

 

ПРИСАЖДАНЕ НА ОВОЩНИ РАСТЕНИЯ

     Всеки, който се е занимавал с овощни дървета в градината си знае, че е е много важно да са подбрани дървета , чийто плодове са с добри  вкусови качества.Разбира се сега има много възможности да си закупиш облагородени фиданки, което само по себе си не е лошо, но никога не си сигурен какви точно ще са плодовете, а и на много от нас ни се иска да имаме точно същото дърво  със същите плодове , което вече е остаряло и най- вероятно ще изсъхне скоро,или пък съседът ни е почерпил с прекрасна кайсийка и ни се иска да имаме сащата. Можем да го направим!

     Ето как!  Повечето от овощните растения се размножават вегетативно , чрез присаждане.А присаждането се извършва по два начина: чрез пъпка и калем. И  при двата начина се използва подложка и  присадник.

    Присаждане на пъпка: Кората на подложката се разрязва с остро ножче  като буквата  Т и лекичко се повдига в горния край. От вече облагородено дръвче се взема  пъпка с щитче с малко дървесина. С ножчето внимателно

се отваря нареза   с форма на  Т и пъпката се поставая отгоре надолу.Присадената пъпка се връзва с лико. След около 20 дена се проверява присаждането. Ако всичко е доре пъпката е свежа и зелена.

    Подходящо време за присаждане-   от юли до септември –  най-добре рано сутрин .

 

 

 

 

 

    Присаждане на калем: Присаждането е по-подходящо за  подложка с по-голяма дебелина и при по-стари дървета. Този метод изисква подготовка за присаждане още от есента. Калемите се вземат от южната страна на  плододаващи овощни дървета и се съхраняват, така че да не ишзмръзнат през зимата. Самото присаждане се извършва през пролетта и то през ранна пролет- най-доре през март. Кората в горния край на подложката се срязва по дължина 2-3 см.,леко се повдига  и подготвения калем с 2 -3 пъпки се поставя под нея. Привързва се здраво и плътно с

лико.