Какви са последствията от зика вируса? | Temaonline.bg

3
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Като най-опасно за момента се счита влиянието на зика, който се предава от тигрови комари, върху плода на бременни жени. Вирусът, който иначе има симптомите на грип, може да доведе до развитие на микроцефалия при новородените.

При това състояние главите на бебетата изглеждат смалени, което всъщност е признак на мозъчни увреждания.

Около 4180 случая на микроцефалия са регистрирани в Бразилия от октомври 2015г. насам. Според властите, именно зика вирусът причинява деформацията, заради което на бременните жени се препоръча да се пазят от ухапвания на комари. В същото време в Салвадор препоръчаха на жените изобщо да не забременяват през следващите две години.

Какво всъщност представлява микроцефалията.

Бебетата със синдрома имат по-малки черепи заради недостатъчен или спрял мозъчен растеж. Признаците на микроцефалията могат да станат видими още докато плода е в утробата, но в други случаи се появяват през първите години на живота му.

Деформацията може да бъде признак и на синдрома на Даун и други неврометаболични отклонения.

Освен зика вируса, далеч по-чести причини за микроцефалията са злоупотребата с алкохол и наркотици, разболяването от рубеола или дребна шарка, както и някои инфекции по време на бременност.

Фенилкотунорията, рядко заболяване, при което тялото спира да разгражда аминокиселините, също може да причини малформацията на плода.
Последствията от микроцефалията варират при различните деца. Те могат да доведат до спиране на когнитивното развитие и нарушаване на двигателните и говорни умения.

Възможни последствия са недоразвитост на крайниците, хиперактивност, пристъпи и проблеми с координацията и баланса.

В някои от случаите черепите на децата все пак порастват до нормалните си размери и останалите мозъчни проблеми не се появяват.
При лошо стечение на обстоятелствата неврологичните отклонения и проблеми на говора все пак могат да бъдат лекувани и преодолени.