Бойко Борисов и опозицията „скочиха“ срещу Цветанов

18
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Премиерът Бойко Борисов и опозицията вербално атакуваха МВР и действията на вътрешния министър Цветан Цветанов. Това стана след  пресконференцията на Цветанов, на която той се хвали с разкрито изнасилване на студентка от НБУ, за който ви информирахме по-рано днес.

Преди това премиерът подхвана Цветанов за случая с полицейското насилие в Мировяне. „МВР като стил трябва да забрави превишаването на правомощията, които имат в една такава акция. Има двама униформени полицаи, отиват и провеждат проверката. И с това се приключва цялото мероприятие”, заяви Борисов след първата си среща с новия президент.

Вместо  оставки, трима полицаи бяха наказани с мъмрене. Това са шефът на СДВР Валери Йорданов, началникът  и  ръководителя на сектор икономически престъпления във Второ районно.

От парламентарната трибуна ”Синята коалиция” поискаха държавата да реагира на серията от скандални случаи, предизвикани от неадекватните действия на МВР. „Имаме пред себе си тактиката на изкуствено повдигане на скандали, които изместват предишните скандали”, коментира в декларация Иван Костов.

„Искаме министър-председателят да дойде в Народното събрание и да каже, че иска оставки. Ние отдавна сме поискали оставката на този министър, да му взима оставката и с тази сага да се приключи”, заяви Костов.

Още по-остро на случилото се реагираха от ДПС. „Да се определят серията от подобни случаи като полицейско насилие ще е слабо. Нарушаване на права от представители на силовите структури има във всички държави, включително и в Съединените щати. В момента, в който носителят на политическата власт се разграничи от акта на насилието, то остава само в полето на полицейското насилие. Полицейско насилие, което се ползва с политическо покровителство се превръща в политическо насилие”, категоричен беше заместник-председателят на ДПС Лютви Местан.

От ДПС поискаха извършилите на полицейското насилие да получат своето адекватно наказание, а не просто порицание. И призоваха премиера Борисов да излезе с адекватни решения след последния случай в Мировяне. Според ДПС след случаите с Кърджали, Търговище и Мировяне чашата е преляла.  

„Ако се правим, че не виждаме, ставаме съучастници и виновници. Ако парламентът не забелязва и не реагира на тези действия, значи той не е на висотата на отговорностите на българския народ. Когато насилието е извършено от властта и липсва разграничаване на политическото ръководство, имаме работа с насилие за политически цели. Имаме случай с една власт, която иска да остане на власт на всяка цена. Ако не реагираме ставаме съучастници”, изрази реакцията на левицата Георги Божинов.

След като отиде в парламента,  министърът на вътрешните работи обвини цялата опозиция във всевъзможни грехове, а себе си определи като единствен обективен изразител на обществената жажда за справедливост.

”Да обясня на тези, които днес излизат да говорят от трибуната тези несъстоятелни неща, за това как всъщност срещу мен лично се е оказвало политическо насилие, за да мога да осуетя правораздаването по едно конкретно дело и то от конкретен политик в българския парламент”, каза министърът.

МВР шефът се зае първо с „Коалиция за България”, питайки защо левицата не се е разграничила от Пешо Сумиста, който е имал карта от парламента като съветник към комисията по въпросите на младежта и спорта.  

„Сумиста, който е поръчвал хората, както вие поръчвате кюфтета в стола. Защо „Коалиция за България” предприеха тези атаки към мен?”, попита Цветанов и поиска отговор от левицата защо не са реагирали, когато станало ясно че младежката им организация в Девня е участвала „в източване на Мариците”.

Вторият, който попадна по прицела на вътрешния министър, се оказа заместник-председателят на ДПС Лютви Местан.  „Вие минахте всякакви граници, за да кажете че това е политически-полицейски натиск. Това ме провокира да дойда да говоря тук”, скочи Цветанов.

Той попита дали Местан лично не го е търсил през лятото заради случай с лице на име Иса Бесоолу от Стара Загора, който има условна присъда за предлагане на подкуп на длъжносто лице.

„Дали сте оказвали някакъв натиск върху правоохранителната и правораздавателната система? И дали търсите съдействие на по-горни инстанции това нещо да бъде решено? Защото той е ваш близък и той е част от вашата кампания, която всъщност вие е подпомагал“, попита разпалено Цветанов.

След Местан на мушката на Цветанов се яви и съпредседателя на ”Синята коалиция” Иван Костов. „Г-н Костов, наблюдавайте внимателно развитието на „Октопод“-а. Там ще бъде ясно всичко, което се е случило в държава и политическото ходатайство“, посъветва Цветанов. МВР шефът разкри, че преди години един от основните свидетели по делото „Октопод” лично е сезирал Костов с жалба за това, което е причинено на него и семейството му.

Последваха отговорите на споменатите от него представители на опозицията. Пръв взе думата Лютви Местан.

”Току-що използвахте най-високата трибуна, за да окажете натиск върху съдебната система. Г-н Иса Бесолу не е помагал просто за кампанията на ДПС, той беше 4-ти в листата на ДПС в Стара Загора на последните избори. Обърнах се към вас с молба да снемете политическата поръчка, ако е имало такава, защото абсолютно в нарушение на закона той е бил подслушван по време на цялата кампания. И за това доказателствата са факт!”, коментира Местан.

Лидерът на БСП  отговори на нападките за Петър Стоянов – Сумиста и с отвличанията по времето на тройната коалиция с въпроса: „Защо Любомир Илиев, с прякора Къдравия, (ромски барон, обвинен и задържан за подготовката на няколко убийства) е бил в парламента и е седял във Вашата парламентарна група?”. На обществото му дойде до гуша от манипулациите на министъра на вътрешните работи и от това, че МВР се използва за политически цели, добави Станишев.

Цветанов си тръгна веднага след изявлението си от трибуната и не му отговорите на опозицията. Това даде повод на Иван Костов да го определи като „страхливец”. „Гнусна манипулация е да бъда сочен с пръст по делото „Октопод”, след като такова дело не съществува. Това са думи на министър, който излиза от релси, който не може да свърже фактите и да мисли логично. Това е един страхливец, само страхливец прави това”, коментира Костов.